Η Δανία καλεί τον τούρκο πρέσβη μετά τις απειλές κατά πολιτών

Ο υπουργός Εξωτερικών της Δανίας Άντερς Σάμουελσον ανακοίνωσε ότι θα καλέσει τον πρεσβευτή της Τουρκίας στην Κοπεγχάγη σχετικά με τις απειλές που έχουν δεχθεί Δανοί τουρκικής καταγωγής οι οποίοι επικρίνουν τον πρόεδρο Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η ανακοίνωση έγινε μετά τη δημοσίευση ενός άρθρου στην εφημερίδα Berlingske, στο οποίο Δανοί που έχουν διπλή υπηκοότητα δηλώνουν ότι έλαβαν απειλές ότι θα καταγγελθούν για «εσχάτη προδοσία» ή ότι οι οικογένειές τους στην Τουρκία θα αντιμετωπίσουν προβλήματα.

«Είναι εντελώς απαράδεκτο», δήλωσε στη δημόσια ραδιοτηλεόραση DR ο κ. Σάμουελσον.

«Αυτό που επέλεξα να κάνω είναι να ζητήσω από το υπουργείο μου να καλέσει τον τούρκο πρεσβευτή σε μια συνάντηση αύριο [Δευτέρα] ώστε να μπορέσουμε να ξεκαθαρίσουμε τι γνωρίζουν και ενδεχομένως τι δεν γνωρίζουν», συνέχισε.

Οι Δανοί τους οποίους επικαλείται το άρθρο της «Berlingske» λένε ότι έλαβαν μηνύματα στο Facebook, τηλεφωνήματα ή email όταν εκφράστηκαν εναντίον των ενεργειών του τούρκου προέδρου.

«Το λαμβάνω πολύ σοβαρά υπόψη», δήλωσε στην εφημερίδα ο σοσιαλδημοκράτης βουλευτής, τουρκικής καταγωγής, Λαρς Ασλάν Ράσμουσεν.

Είπε ότι έχει λάβει πολλά μηνύματα σύμφωνα με τα οποία έχει καταγγελθεί στις τουρκικές Αρχές.

Η τουρκική πρεσβεία αρνήθηκε να απαντήσει στις ερωτήσεις της «Berlingske» για το ζήτημα.
Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ/Γαλλικό Πρακτορείο