Έφεση κατά της απόφασης που «πάγωσε» το διάταγμά του άσκησε ο Τραμπ

Έφεση κατά της δικαστικής απόφασης που ανέστειλε προσωρινά το αντιμεταναστευτικό διάταγμα του προέδρου Τραμπ άσκησε η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών.

Στην έφεση, το υπουργείο Δικαιοσύνης ζητά την αναίρεση της απόφασης του δικαστή Τζέιμς Ρόμπαρτ, με την οποία «πάγωσαν» τα δύο κυριότερα σημεία της εντολής Τραμπ: η απαγόρευση εισόδου σε όλους τους πρόσφυγες για 120 ημέρες και η απαγόρευση εισόδου στους πολίτες επτά κυρίως μουσουλμανικών κρατών – του Ιράν, του Ιράκ, της Συρίας, της Υεμένης, της Λιβύης, της Σομαλίας και του Σουδάν – για 90 ημέρες.

«Θα νικήσουμε. Για την ασφάλεια της χώρας μας θα κερδίσουμε», δήλωσε ο κ. Τραμπ από τη Φλόριντα.

Το τριμελές εφετείο που θα εξετάσει το αίτημα της κυβέρνησης αποτελείται από έναν δικαστή που διορίστηκε από τον Δημοκρατικό πρόεδρο Τζίμι Κάρτερ, έναν που διορίστηκε από τον επίσης Δημοκρατικό Μπαράκ Ομπάμα και έναν που διορίστηκε από τον Ρεπουμπλικάνο Τζορτζ Μπους το νεότερο, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Νωρίτερα, ο κ. Τραμπ είχε επιτεθεί προσωπικά στον κ. Ρόμπαρτ μέσω Twitter, χαρακτηρίζοντάς τον «αποκαλούμενο δικαστή» και δηλώνοντας βέβαιος πως η «γελοία» απόφαση αναστολής θα ανατραπεί.

Λίγες ώρες αργότερα ο κ. Τραμπ ξαναεπιτέθηκε μέσω Twitter, κατηγορώντας τον δικαστή πως «ανοίγει τη χώρα σε εν δυνάμει τρομοκράτες και άλλους που δεν θέλουν το συμφέρον μας». «Οι κακοί είναι πολύ χαρούμενοι», προσέθεσε.

Πέρα από το μπαράζ αναρτήσεων του προέδρου ωστόσο, η κυβέρνηση έχει συμμορφωθεί με την απόφαση του δικαστή Ρόμπαρτ.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε νωρίτερα πως έχει ενεργοποιήσει εκ νέου τις σχεδόν 60.000 θεωρήσεις εισόδου στις ΗΠΑ που είχε ανακαλέσει λόγω του διατάγματος Τραμπ. Η άρση των περιορισμών δεν ισχύει για όσους ακύρωσαν τις βίζες που είχαν εξασφαλίσει.

Παράλληλα, το υπουργείο Εθνικής Ασφάλειας ανακοίνωσε πως για το διάστημα που παραμένει σε ισχύ η δικαστική εντολή έχει σταματήσει όλους τις ενέργειες που προέβλεπε το διάταγμα.

Στην πράξη, αυτό σημαίνει πως αεροπορικές εταιρείες δικαιούνται να επιτρέψουν σε πολίτες των επτά επίμαχων χωρών την επιβίβαση σε πτήσεις προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, χωρίς τον φόβο ποινών.

Χιλιάδες κάτοχοι βίζα που διαφορετικά δεν θα μπορούσαν να ταξιδεύσουν καταβάλλουν το τελευταίο 24ωρο κάθε προσπάθεια προκειμένου να φτάσουν το ταχύτερο δυνατό στις ΗΠΑ, υπό το φόβο πως η κυβέρνηση θα επικρατήσει στην έφεση και συνεπώς τα σύνορα θα κλείσουν εκ νέου.
Πηγή: skai.gr