Ποιον θεωρούν σήμερα καταλληλότερο για Πρόεδρο οι Γάλλοι;

Δημοσκόπηση για λογαριασμό της «Les Echos » είδε το φως της δημοσιότητας σήμερα, τρεις ημέρες μετά την ολοκλήρωση των εκλογών στους Σοσιαλιστές αλλά και δύο εβδομάδες μετά τις αποκαλύψεις της εφημερίδας Canard Enchaine για τις 500.000 ευρώ των αμοιβών της συζύγου Φιγιόν.

Τη δημοσκόπηση «έτρεξε» για λογαριασμό της εφημερίδας το ινστιτούτο ερευνών και δημοσκοπήσεων Elabe σε δείγμα 1.053 πολιτών στις 30 και 31 Ιανουαρίου.
Το ινστιτούτο ζήτησε απαντήσεις από τους πολίτες για τις επερχόμενες εκλογές του Μαΐου στη Γαλλία τόσο για τον πρώτο όσο και για τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.

Αναλυτικότερα στην ερώτηση «Ποιον θεωρείτε ως τον πιο έντιμο υποψήφιο» οι ερωτηθέντες απάντησαν πως στον 1ο γύρο με 18% πιο έντιμη θεωρείται η Μαρίν Λεπέν, με 16% ο κ. Χαμόν των σοσιαλιστών, 3ος με 15% έρχεται ο κ. Μακρόν και μόλις στην 6η θέση ο υποψήφιος της δεξιάς Φρανσουά Φιγιόν με 11%. Στον 2ο γύρο των εκλογών οι απαντήσεις αλλάζουν σημαντικά την κατάταξη με τους ψηφοφόρους να θεωρούν ως πιο έντιμο τον υποψήφιο των σοσιαλιστών με 33%, στη δεύτερη θέση έρχεται ο κ. Μακρόν με 30%, στην 3η θέση πέφτει η επικεφαλής του Εθνικού Μετώπου και ο Φρανσουά Φιγιόν παραμένει στην 6η θέση αυξάνοντας όμως τα ποσοστά του από το 11 στο 17%.




Στην ερώτηση ποιον θεωρούν οι Γάλλοι πως συγκεντρώνει τις περισσότερες αρετές ώστε να αναλάβει τα ινία της χώρας ο κ. Φιγιόν με 22% έρχεται 1ος στον πρώτο γύρο, στοιχείο το οποίο δείχνει πως παρά τα όσα γράφονται οι Γάλλοι εξακολουθούν να πιστεύουν πως είναι ο καταλληλότερος για Πρόεδρος, στην 2η θέση έρχεται ο κ. Μακρόν με 21%, στην 3η με 20% η κα Λεπέν και 4ος ο υποψήφιος της κεντροαριστεράς.

Στον 2ο γύρο των εκλογών ο οποίος ουσιαστικά θα κρίνει και το ποιος θα είναι ο νέος ένοικος των Ιλισσίων ο κ. Μακρόν δείχνει να αποκτά προβάδισμα 10 μονάδων από τον μέχρι πρότινος επικρατέστερο κ. Φιγιόν. Αναλυτικά η έρευνα δίνει στον Ε. Μακρόν 46%, στον Φ. Φιγιόν 36%, δύο μονάδες πίσω έρχεται ο Αμόν με 34% και τελευταία η Μ. Λεπέν με 28%.



Πηγή: skai.gr - Γιάννης Χαραμίδης