Απόσυρση της έφεσης για το Brexit ζητούν ανώτεροι Συντηρητικοί

Κάλεσμα στην βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι να αποσύρει την κυβερνητική έφεση εναντίον της δικαστικής απόφασης που δίνει στη Βουλή την αρμοδιότητα να εγκρίνει την ενεργοποίηση του Brexit απηύθυναν ανώτερα στελέχη των Συντηρητικών.

Η έφεση που έχει ασκήσει η κυβέρνηση αναμένεται να εξετασθεί στο Ανώτατο Δικαστήριο την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου, όμως η υπόθεση έχει λάβει ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις από το γεγονός ότι το δικαστήριο επέτρεψε στα τοπικά κοινοβούλια της Σκωτίας και της Ουαλίας να συμμετέχουν στην εκδίκαση. Η Σκωτία ψήφισε με μεγάλη πλειοψηφία υπέρ της παραμονής στην Ε.Ε.

Ο πρώην επικεφαλής της «μονάδας Brexit» της κυβέρνησης, σερ Όλιβερ Λέτγουιν, προειδοποίησε ότι εάν η κυβέρνηση επιμείνει στην έφεση και ηττηθεί υπάρχει κίνδυνος το Ανώτατο Δικαστήριο να παραχωρήσει αυξημένες αρμοδιότητες και στα τοπικά κοινοβούλια, ακόμα και δικαίωμα βέτο περιπλέκοντας περεταίρω την ενεργοποίηση του Άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισσαβόνας.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και δύο ακόμα ανώτατα στελέχη των Συντηρητικών, οι Ντόμινικ Γκριβ και σερ Έντουαρντ Γκαρνιέ, καλώντας την κυβέρνηση να στραφεί αντίθετα στην κατάρτιση ενός σαφούς χρονοδιαγράμματος για κατάθεση της πρότασης για Brexit στη Βουλή στο Λονδίνο.

Φόβος της κυβέρνησης Μέι είναι ότι οι βουλευτές θα επιδιώξουν να αποδυναμώσουν τα αιτήματα του Λονδίνου απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ειδικά στο ζήτημα του ελέγχου των συνόρων, προκειμένου να εξασφαλίσουν την απρόσκοπτη πρόσβαση βρετανικών εταιρειών στην κοινή αγορά.

Η κ. Μέι έχει δηλώσει ότι θέλει να ενεργοποιήσει το Άρθρο 50 για έξοδο από την Ε.Ε. έως το τέλος Μαρτίου. Η διαδικασία, τυπικά, θα διαρκέσει περίπου δύο χρόνια, αλλά μπορεί να αποδειχτεί πολύ μεγαλύτερη.
Πηγή: skai.gr