Η Ρωσία αποσύρεται από το Διεθνές Δικαστήριο για τα εγκλήματα πολέμου

Αποσύρεται η Ρωσία από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, το οποίο είναι αρμόδιο για την ποινική αντιμετώπιση εγκλημάτων πολέμου.

Η απόφαση της Μόσχας έρχεται λίγες ημέρες αφότου το Δικαστήριο χαρακτήρισε την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία, το 2014, ως τμήμα διεθνούς σύρραξης.

Το Κρεμλίνο υποστηρίζει ότι η απορρόφηση της χερσονήσου είναι νόμιμη, επικαλούμενο το δημοψήφισμα που οργανώθηκε ενώ ρώσοι στρατιώτες βρίσκονταν στην περιοχή. Η διεθνής κοινότητα δεν αναγνωρίζει το δημοψήφισμα και θεωρεί την Κριμαία τμήμα της Ουκρανίας.

«Το Δικαστήριο δεν επιβεβαίωσε τις ελπίδες που συνδέονταν μαζί του και το έργο του ποτέ δεν έγινε πραγματικά ανεξάρτητο», ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, που διατάχτηκε από τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν να χειριστεί τη διαδικασία απόσυρσης.

Με την απόσυρσή της από το Δικαστήριο, η Ρωσία παύει να είναι υπόλογη για τη δράση της στη Συρία, τη στιγμή που η Βρετανία έχει ζητήσει έρευνα για πιθανή διάπραξη εγκλημάτων πολέμου από τις ρωσικές δυνάμεις που μάχονται στο πλευρό το καθεστώτος Άσαντ.

Η Ρωσία προσυπέγραψε τη συνθήκη της Ρώμης, με την οποία ιδρύθηκε το Δικαστήριο της Χάγης, το 2000, όμως ουδέποτε την κύρωσε, όπως άλλωστε και οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες αποσύρθηκαν από τον θεσμό επί προεδρίας Μπους.
Πηγή: skai.gr