Σε γενική απεργία καλεί το λαό η αντιπολίτευση στη Βενεζουέλα

Σε δωδεκάωρη γενική απεργία την Παρασκευή και πορεία προς το προεδρικό μέγαρο την επόμενη εβδομάδα κάλεσε τους υποστηρικτές της η αντιπολίτευση στη Βενεζουέλα, κλιμακώνοντας την αντιπαράθεση με τον πρόεδρο Νίκολας Μαδούρο.

Κύριο αίτημα της αντιπολίτευσης
είναι να αρθούν τα εμπόδια για τη διενέργεια δημοψηφίσματος αποπομπής του κ. Μαδούρο, στον απόηχο της απόφασης του εκλογικού συμβουλίου να αναστείλει τη συλλογή υπογραφών που απαιτούνται για το στήσιμο της κάλπης.

Την Τρίτη, η Βουλή, που ελέγχεται από την αντιπολίτευση, αποφάσισε την έναρξη πολιτικής δίκης σε βάρος του διαδόχου του Ούγκο Τσάβες με την κατηγορία ότι παραβίασε το Σύνταγμα. Η κυβέρνηση απέρριψε την όλη πρωτοβουλία, με τον κ. Μαδούρο να κάνει λόγο για «τσίρκο» και για «κοινοβουλευτικό πραξικόπημα».

Στόχος της πορείας
προς το προεδρικό μέγαρο, την επόμενη Πέμπτη, θα είναι να επιδώσει συμβολικά στον τσαβίστα ηγέτη την «απόφαση» για την ενοχή του.

«Είτε η κυβέρνηση θα αποκαταστήσει το Σύνταγμα, είτε ο λαός θα πάει στο [προεδρικό] μέγαρο», δήλωσε την Τετάρτη ένας από τους ηγέτες της αντιπολίτευσης, ο Ενρίκε Καπρίλες, μιλώντας κατά τη διάρκεια αντικυβερνητικής συγκέντρωσης στην πρωτεύουσα Καράκας.

Το πολιτικό θερμόμετρο στη λατινοαμερικανική χώρα ανεβαίνει παρά το γεγονός ότι ο κ. Μαδούρο επιβεβαίωσε τη στήριξή του για την μεσολάβηση του πάπα Φραγκίσκου προκειμένου να λυθεί η πολιτική σύγκρουση με την αντιπολίτευση.

Ο διάλογος είναι προγραμματισμένο να αρχίσει την Κυριακή στη νήσο Μαργαρίτα, παραδοσιακό προπύργιο των τσαβίστας. Η αντιπολίτευση έχει καταστήσει σαφές ότι δεν προτίθεται να μιλήσει με οποιονδήποτε εκτός Καράκας.

Η Βενεζουέλα αντιμετωπίζει βαθιά ύφεση και τριψήφιο πληθωρισμό, συνδυασμός που έχει συρρικνώσει την αγοραστική δύναμη μισθωτών και συνταξιούχων, που ζουν με σταθερά εισοδήματα. Σε δημοσκοπήσεις, πολλοί πολίτες δηλώνουν ότι αποφεύγουν ορισμένα γεύματα λόγω οικονομικής στενότητας.
Πηγή: skai.gr