ΗΠΑ: Συμπλοκές για τον θάνατο αφροαμερικανού-12 αστυνομικοί τραυματίες

Τουλάχιστον 12 αστυνομικοί τραυματίστηκαν στη Βόρεια Καρολίνα, την Τετάρτη, κατά τη διάρκεια βίαιων συμπλοκών των αρχών με πολίτες, οι οποίοι διαμαρτύρονται για τον θάνατο ενός αφροαμερικανού άνδρα από τα πυρά αστυνομικού, την Τρίτη.

«Οι ζωές των μαύρων μετράνε» και «Ψηλά τα χέρια, μην πυροβολείτε», ήταν μερικά μόνο από τα συνθήματα που φώναζαν οι διαδηλωτές. Ένας εκ των αστυνομικών έχει τραυματιστεί με πέτρα στο πρόσωπο.

Εικόνες από τις συμπλοκές δείχνουν εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων από την αστυνομία ώστε να απωθηθεί ο κόσμος, ενώ σε άλλο βίντεο, άγνωστοι πετροβολούν ένα αστυνομικό αυτοκίνητο την ώρα που ένας άνδρας σκαρφαλώνει στην οροφή του. Το τηλεοπτικό συνεργείο ενός καναλιού αναγκάστηκε να απομακρυνθεί από την περιοχή όταν το εξαγριωμένο πλήθος στράφηκε εναντίον του με πέτρες, ενώ τα τελευταία πλάνα του οπερατέρ δείχνουν κατεστραμμένα αυτοκίνητα περιπολίας.

https://www.skai.gr/files/1/panoulisthegreat/policecarr.jpg

Την Τρίτη, αστυνομικοί είχαν μπει σε κτιριακό συγκρότημα, αναζητώντας έναν ύποπτο εις βάρος του οποίου εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης. Όπως οι ίδιοι υποστηρίζουν, κατά την είσοδό τους είδαν έναν έγχρωμο άνδρα να βγαίνει από το όχημά του κρατώντας ένα όπλο και αμέσως να ξαναμπαίνει μέσα. Ενώ οι αστυνομικοί πλησίαζαν το όχημα, ο άνδρας βγήκε εκ νέου από το αυτοκίνητο. Οι αστυνομικοί εξέλαβαν τις κινήσεις του άνδρα ως απειλή και ένας από αυτούς πυροβόλησε εναντίον του άνδρα.

Λίγη ώρα αργότερα, οι γιατροί του Ιατρικού Κέντρου της Καρολίνας, διαπίστωναν τον θάνατο του 43χρονου Κιθ Λαμόντ Σκοτ.

Ωστόσο η κόρη του εκλιπόντα, η οποία μετέδωσε ζωντανά το αιματηρό περιστατικό στο facebook, υποστηρίζει ότι ο πατέρας της δεν ήταν οπλισμένος την ώρα του περιστατικού.  Όπως είπε, ο Σκοτ διάβαζε «απλά» ένα βιβλίο στο αυτοκίνητό του και περίμενε το σχολικό λεωφορείο που θα επέστρεφε τον υιό του από το σχολείο. Μάλιστα, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα, η κόρη του Σκοτ ξεκαθάρισε πως ο ανάπηρος πατέρας της όχι μόνο δε διέθετε όπλο αλλά και «φοβόταν τα όπλα».

«Η κοινότητα έχει δικαίωμα να μάθει τι πραγματικά έχει συμβεί. Θα διεξαχθεί ενδελεχής έρευνα», δήλωσε η δήμαρχος του Σαρλότ, Τζένιφερ Ρόμπερτς.

Ο αστυνομικός που πυροβόλησε θανάσιμα τον Σκοτ, Μπρέντλεϊ Βίνσον, βρίσκεται ήδη τεθεί σε διαθεσιμότητα.
Πηγή: Πηγή: SkyNews - Επιμέλεια: Πάνος Σάκκας