Ερντογάν: Η ΕΕ έχει δύο μέτρα και δύο σταθμά – Προς ΗΠΑ: Δώστε τον Γκιουλέν

Για δύο μέτρα και δύο σταθμά κατηγόρησε την Ευρωπαϊκή Ένωση ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Reuters, ενώ όπως υποστήριξε, η ΕΕ δίστασε να καταδικάσει το πραξικόπημα στο οποίο σκοτώθηκαν 240 άνθρωποι, ενώ επικρίνει τα μέτρα καταστολής.

«Η Τουρκία έχει εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της σχετικά με την διαδικασία ένταξης στην ΕΕ, όμως πρόκειται για ‘‘δρόμο με δύο λωρίδες’’ και η ΕΕ θα πρέπει να εκπληρώσει και αυτή τις δεσμεύσεις της... δεν έχουμε ολοκληρώσει τη διαδικασία, θέλουμε την ΕΕ να είναι έντιμη για τη διαδικασία» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα πρέπει «να παρέχουν καταφύγιο σε έναν τρομοκράτη» όπως τον Φετουλάχ Γκιουλέν, δήλωσε εξάλλου ο πρόεδρος της Τουρκίας. Η Ουάσιγκτον δεν δικαιολογείται να φιλοξενεί τον τούρκο κληρικό στο έδαφός της (σ.σ ζει στην Πενσυλβάνια από το 1999)» υποστήριξε για τον Γκιουλέν ο Ερντογάν.

«Οι ΗΠΑ είναι στρατηγικός μας σύμμαχος και εταίρους μας στο ΝΑΤΟ... δεν θα πρέπει να αφήνουν έναν τρομοκράτη σαν τον Γκιουλέν να διευθύνει την οργάνωσή του» πρόσθεσε ο τούρκος πρόεδρος στη συνέντευξή του που πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της ετήσιας Συνόδου Κορυφής του ΟΗΕ.

Ο Ερντογάν ανέφερε ακόμη πως η κατάσταση έκτακτης ανάγκης που επιβλήθηκε μετά το πραξικόπημα μπορεί να παραταθεί «αν κριθεί απαραίτητο».

Σε ό,τι αφορά τη Συρία, ο τούρκος πρόεδρος είπε επέμεινε ότι απειλή συνιστούν τόσο το ΙSIS όσο και το YPG (Κούρδοι μαχητές). «Πρέπει να σεβαστούμε την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας» τόνισε. Σχολίασε επίσης ότι δεν η ειρήνη δεν θα είναι διατηρήσιμη με τον σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ στην εξουσία. «Ο Άσαντ δεν μπορεί να αποτελέσει μέρος της μεταβατικής περιόδου (διακυβέρνησης)... ο κόσμος πρέπει να βρει μια λύση στην οποία δεν θα περιλαμβάνεται ο Άσαντ» σημείωσε ο Ταγίπ Ερντογάν.
Πηγή: Επιμέλεια: Στέλιος Κάνδιας