Νέες διαδηλώσεις για την αποπομπή Μαδούρο στη Βενεζουέλα

Νέες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις με αίτημα την επίσπευση του δημοψηφίσματος για ανάκληση του προέδρου Νίκολας Μαδούρο έλαβαν χώρα σε πολλές πόλεις της Βενεζουέλας σήμερα Τετάρτη.

Η συμμετοχή ωστόσο ήταν πολύ μικρότερη σε σχέση με τη μαζική πορεία που έλαβε χώρα στην πρωτεύουσα Καράκας την 1η Σεπτεμβρίου, όπου οι διοργανωτές εκτίμησαν ότι έλαβαν μέρος έως και ένα εκατομμύριο διαδηλωτές.

Αντίθετα, στο Καράκας σήμερα λίγες εκατοντάδες άνθρωποι διαμαρτυρήθηκαν έξω από τα φρουρούμενα γραφεία του Εθνικού Εκλογικού Συμβουλίου, που είναι αρμόδιο για τη διαδικασία που θα οδηγήσει στο δημοψήφισμα.

Στην πόλη της Μερίδια, όπου υπάρχει μεγάλος φοιτητικός πληθυσμός, περίπου 400 άτομα ξεδίπλωσαν μία τεράστια σημαία της Βενεζουέλας και ύψωσαν πλακάτ με τα οποία ζητούσαν την απομάκρυνση του Σοσιαλιστή προέδρου από την εξουσία.

Η κυβέρνηση οργάνωσε αντιδιαδηλώσεις σε πολλές πόλεις.

Η ανησυχία της αντιπολίτευσης είναι πως το Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο προσπαθεί να επιμηκύνει τη διαδικασία του δημοψηφίσματος για να προστατεύσει το καθεστώς των τσαβίστας, που βρίσκονται στην εξουσία επί 17 χρόνια.

Με βάση το σημερινό χρονοδιάγραμμα, που απαιτεί συγκέντρωση υπογραφών από το 20% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων υπέρ τη δημοψηφίσματος, μπορεί να διαρκέσει έως και τις αρχές του 2017. Οι ημερομηνίες είναι κρίσιμες. Εάν το δημοψήφισμα λάβει χώρα πριν τις 10 Ιανουαρίου και ο κ. Μαδούρο ηττηθεί, τότε θα υπάρξουν νέες γενικές εκλογές.

Αντίθετα, εάν το δημοψήφισμα λάβει χώρα μετά την εν λόγω ημερομηνία, ο κ. Μαδούρο απλώς θα αντικατασταθεί από τον αντιπρόεδρό του, και οι Σοσιαλιστές θα έχουν το δικαίωμα να παραμείνουν στην κυβέρνηση έως το τέλος της προεδρικής θητείας, στις αρχές του 2019.
Πηγή: skai.gr