Κλείσιμο

Νίκαια: Παγκόσμιο σοκ για το χτύπημα - Πανηγυρίζουν και απειλούν το Βερολίνο οπαδοί του ISIS

Η Γαλλία στο στόχαστρο τρομοκρατών για μία ακόμη φορά. Δεκάδες είναι οι νεκροί και εκατοντάδες οι τραυματίες από την επίθεση στη Νίκαια αργά το βράδυ της Πέμπτης, όπου ένας τρομοκράτης έπεσε με φορτηγό πάνω σε πλήθος ανθρώπων που είχαν συγκεντρωθεί για να δουν τα πυροτεχνήματα που θα εκτοξεύονταν για την εθνική εορτή της Γαλλίας.

«Αυτή είναι η χειρότερη τραγωδία στην ιστορία της Νίκαιας», έγραψε ο δήμαρχος της πόλης Κριστιάν Εστροζίο, στο Twitter.

«Η εγκληματική ενέργεια στοίχισε τη ζωή σε δεκάδες ανθρώπους», δήλωσε ο Σεμπαστιάν Ιμπέρ, αυτοδιοικητικός αξιωματούχος της περιοχής Αλπ-Μαριτίμ.



Σύμφωνα με την γαλλική εθνοσυνέλευση, στο φορτηγό βρέθηκαν όπλα και χειροβομβίδες ενώ ο οδηγός πυροβόλησε εναντίον πολιτών πριν πέσει νεκρός από πυρά αστυνομικών. Η έρευνα για την επίθεση ανατέθηκε σε δικαστικούς ειδικευμένους σε υποθέσεις τρομοκρατίας, μετέδωσαν γαλλικά ΜΜΕ επικαλούμενα εισαγγελικές πηγές.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, το λευκό φορτηγό έπεσε με μεγάλη ταχύτητα πάνω στο πλήθος, προκαλώντας πανικό, ενώ συντρίμμια διασκορπίζονταν παντού και επικράτησε πλήρες χάος.

Ο οδηγός συνέχιζε να πυροβολεί πολίτες σε μεγάλη απόσταση κατά μήκος της Προμενάντ (ντεζ Ανγκλέ), γεγονός «το οποίο εξηγεί τον εξαιρετικά βαρύ απολογισμό». «Υπήρξαν πυρά και ο οδηγός σκοτώθηκε», γράφει το Γαλλικό πρακτορείο.



Η νομαρχία Αλπ-Μαριτίμ έκανε λόγο για επίθεση και κάλεσε τους πολίτες της Νίκαιας να παραμένουν κλεισμένοι στα σπίτια τους. Μια μεγάλη δύναμη αστυνομικών και στρατιωτικών αναπτύχθηκε στο κέντρο της Νίκαιας, όπου έσπευσε επίσης μεγάλος αριθμός ασθενοφόρων. ενώ αποκλείστηκε η πλατεία Μασενά, στο κέντρο της πόλης.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος βρισκόταν στην Αβινιόν, επιστρέφει στο Παρίσι, όπου θα μεταβεί στο υπουργείο Εσωτερικών και θα συντονίσει την ομάδα που συστάθηκε για την αντιμετώπιση της κρίσης, ανέφερε η γαλλική προεδρία μέσω Twitter.

Ο Ολάντ «συνομίλησε με τον γάλλο πρωθυπουργό Μανουέλ Βαλς και τον γάλλο υπουργό Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ. Επιστρέφει στο Παρίσι και θα μεταβεί απευθείας στην ομάδα αντιμετώπισης κρίσης» στο υπουργείο Εσωτερικών, ανέφερε νωρίτερα πηγή προσκείμενη στο προεδρικό περιβάλλον.

Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ειδοποιήθηκε για την επίθεση στη Νίκαια και θα συνεχίσει να ενημερώνεται, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος. 

Ο ρεπουμπλικάνος υποψήφιος για πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε μέσω Twitter ότι αναβάλει τη συνέντευξη Τύπου που επρόκειτο να δώσει σήμερα για να ανακοινώσει ποιον επέλεξε ως υποψήφιο αντιπρόεδρό του μετά τη «φρικτή επίθεση» στη Γαλλία.

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι ενημερώθηκε για το «φρικτό συμβάν» στη Νίκαια, ανέφερε εκπρόσωπος της. «Οι σκέψεις μας βρίσκονται σε όλους εκείνους που επλήγησαν από αυτό το φρικτό συμβάν το οποίο σημειώθηκε σε μια ημέρα εθνικής εορτής για τη Γαλλία», σημείωσε η εκπρόσωπος της Μέι.

Από τη πλευρά του το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, εξέφρασε τη λύπη του για το νέο μακελειό στη Γαλλία, γράφοντας στο Twitter: «Η καρδιά και οι σκέψεις μας βρίσκονται στους πολίτες της Νίκαιας. Τις δύσκολες αυτές στιγμές είμαστε όλοι Γάλλοι».

Η επίθεση καταγράφηκε καθώς η τρομοκρατική απειλή ήδη θεωρείτο ιδιαίτερα αυξημένη, ειδικά σε χώρες, όπως η Γαλλία, οι οποίες συμμετέχουν στις επιχειρήσεις στη Συρία εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος. 



Πρόκειται για την πιο σοβαρή επίθεση που έχει γίνει στην Ευρώπη μετά τις επιθέσεις που στοίχισαν τη ζωή ε 130 ανθρώπους την 13η Νοεμβρίου 2015 στο Παρίσι, πιο πολύνεκρη από αυτή που διαπράχθηκε την 22η Μαρτίου στις Βρυξέλλες με 32 νεκρούς. Αυτές οι δύο επιθέσεις διαπράχθηκαν από το Ισλαμικό Κράτος. 

Πανηγυρίζουν στα social media οπαδοί του ISIS - Απειλούν το Βερολίνο

Την ίδια ώρα οι τζιχαντιστές πανηγυρίζουν στα social media για το νέο μακελειό, ενώ ταυτόχρονα το Βρετανικό υπουργείο εξωτερικών εξέδωσε οδηγία προς τους Βρετανούς πολίτες που βρίσκονται στη Νίκαια να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις μετακινήσεις τους.

Λίγη ώρα μετά τη φονική επίθεση, οι λογαριασμοί οπαδών του Ισλαμικού Κράτους στο Twitter κατακλύστηκαν από απειλές κατά της Γερμανίας.
Για την ώρα δεν υπάρχει επίσημη ανάληψη ευθύνης από το Ισλαμικό Κράτος, ωστόσο οι τζιχαντιστές ανήρτησαν εικόνες που απεικονίζουν το Βερολίνο, απειλώντας για νέες επιθέσεις.
«Σε λίγο το Βερολίνο», αναφέρει μία από τις αναρτήσεις, ενώ σε δεύτερη αναγράφεται: «Μα τον Αλλάχ εσείς και οι 70 χώρες της συμμαχίας που μάχεστε κατά του Ισλαμικού Κράτους δε θα ζήσετε ποτέ σε ειρήνη μετά το σημερινό».
Πηγή: skai.gr