Παρατείνεται ξανά η κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη Βενεζουέλα

Νέα παράταση της κατάστασης οικονομικής έκτακτης ανάγκης στη Βενεζουέλα, για 60 επιπλέον ημέρες, διέταξε ο πρόεδρος Νίκολας Μαδούρο, όπως μετέδωσε μία από τις κρατικές εφημερίδες της χώρας.

Σε σχετικό διάταγμά του, ο κ. Μαδούρο φέρεται να τονίζει ότι η κατάσταση έκτακτης ανάγκης, που βρίσκεται σε ισχύ από τον Ιανουάριο, είναι απαραίτητη εξαιτίας «έκτακτων [...] κοινωνικών, οικονομικών, πολιτικών, φυσικών και οικολογικών» πιέσεων.

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης επιτρέπει στις Αρχές να κατάσχουν τα περιουσιακά στοιχεία ιδιωτικών εταιρειών ώστε να αποκτήσουν τον έλεγχο απαραίτητων τροφίμων και άλλων αγαθών και να επιβάλουν αυξημένα μέτρα ασφαλείας.

Η κυβέρνηση Μαδούρο έχει κρατικοποιήσει
σειρά βιομηχανικών μονάδων και επιχειρήσεων, ενώ στις αρχές της εβδομάδας ανέθεσε στις ένοπλες δυνάμεις τη διεύθυνση όλης της αλυσίδας εισαγωγής και διάθεσης τροφίμων. Ο στρατός ήδη ελέγχει σειρά εταιρειών κομβικής σημασίας, αλλά και πέντε λιμάνια.

Η λατινοαμερικανική χώρα βρίσκεται σε κατάσταση οικονομικής έκτακτης ανάγκης από τον Ιανουάριο, ενώ στα μέσα Μαΐο ο κ. Μαδούρο αναβάθμισε τον «συναγερμό» στο ανώτατο επίπεδο.

Η Βενεζουέλα ταλανίζεται από βαθιά οικονομική κρίση, ενώ στους δρόμους υπάρχουν ταραχές και διαδηλώσεις λόγω ελλείψεων στα τρόφιμα, τα φάρμακα και σε άλλα είδη πρώτης ανάγκης.
Πηγή: skai.gr