Κλείσιμο

Σκωτία και Β. Ιρλανδία ανοίγουν τον ασκό του Αίολου για το Ηνωμένο Βασίλειο μετά το Brexit

Κίνδυνο διάλυσης του Ηνωμένου Βασιλείου όπως το γνωρίζουμε φαίνεται να εγείρει η νίκη του Brexit στο ιστορικό δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου, καθώς Σκωτία και Ιρλανδία φαίνεται να δημιουργούν σενάρια αποσχίσεων.

Η κυρίαρχη πολιτική δύναμη στη Σκωτία, οι Εθνικιστές, έχουν επανειλημμένα προειδοποιήσει ότι δεν θα επιτρέψουν την έξοδο της χώρας τους από την Ε.Ε. παρά τη θέλησή της, αφήνοντας ξεκάθαρα ανοιχτό το ενδεχόμενο νέου δημοψηφίσματος για απόσχιση από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Σε μία δήλωση γεμάτη νόημα, η πρώτη υπουργός της Σκωτίας, Νίκολα Στέρτζον, δήλωσε ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για την Ε.Ε. «καθιστά σαφές ότι ο λαός της Σκωτίας βλέπει το μέλλον του στους κόλπους της Ε.Ε.», όπως μετέδωσε το Press Association.

Τα τελικά αποτελέσματα από τη Σκωτία δείχνουν ότι το Bremain επικράτησε με 1,66 εκατομμύρια ψήφους έναντι 1,09 εκατομμυρίων για το Brexit, αν και το κόμμα της κ. Στέρτζον έχει δεχθεί δριμύτατες επικρίσεις από τους Εργατικούς ότι δεν κινητοποιήθηκε επαρκώς στην προεκλογική περίοδο.

Η συμμετοχή στη Σκωτία ήταν μικρότερη σε σχέση με την Αγγλία, και ανήλθε σε 67,2%, παρά το γεγονός ότι οι Σκωτσέζοι θεωρούνται ιδιαίτερα φιλο-ευρωπαίοι.

Εν τω μεταξύ, μέτωπο μπορεί να προκύψει και στην Ιρλανδία.

Ο πρόεδρος του κόμματος Σιν Φέιν, Τζέρι Ανταμς, δήλωσε ότι η βρετανική ψήφος υπέρ του Brexit «ενισχύει την υπόθεση» του δημοψηφίσματος για μία ενωμένη Ιρλανδία, που θα σημαίνει απόσχιση και της Βορείου Ιρλανδίας από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Όπως η Σκωτία, και Βόρεια Ιρλανδία ψήφισε υπέρ της παραμονής του Ηνωμένου Βασιλείου στην ενωμένη Ευρώπη, με περισσότερες από 440 χιλιάδες ψήφους υπέρ έναντι περίπου 349 χιλιάδων κατά.

Παράλληλα, τίθεται πλέον ζήτημα παραίτησης του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον ή και εκλογών μέσα στο επόμενο διάστημα.

Ο ίδιος ο Συντηρητικός ηγέτης έχει διαμηνύσει πως δεν προτίθεται να παραιτηθεί.

Χθες Πέμπτη, 86 Συντηρητικοί βουλευτές που είχαν υποστηρίξει το Brexit δήλωσαν τη στήριξή τους στον πρωθυπουργό για την επόμενη μέρα.
Πηγή: skai.gr