Europol – INTERPOL: 5 έως 6 δισεκατομμύρια δολάρια η παράνομη διακίνηση προσφύγων και μεταναστών

Έκθεση δημοσίευσαν σήμερα από κοινού η INTERPOL και η Europol για τα παράνομα δίκτυα που διακινούν πρόσφυγες και μετανάστες προς την Ευρώπη. Σύμφωνα με την έρευνα τα παράνομα δίκτυα διακίνησης προσφύγων και μεταναστών έχουν αποκομίσει μόνο για το 2015 περισσότερα από 5 δισεκατομμύρια δολάρια.

Στην ίδια έκθεση υπογραμμίζεται πως το ότι τα μέτρα ελέγχων στην Ευρώπη αλλά και η συμφωνία Ευρώπης – Τουρκίας για το μεταναστευτικό αναμένεται να αυξήσουν σημαντικά την παράνομη διακίνηση ανθρώπων. Σήμερα το ποσοστό των προσφύγων – μεταναστών που καταφεύγουν σε δουλεμπορικά κυκλώματα προκειμένου να φθάσουν στην Ευρώπη αγγίζει το 90%.

Αναλυτικά τα βασικά πορίσματα της έκθεσης έχουν ως εξής:

• Οι κεντρικοί άξονες στην Ευρώπη που είναι ακόμη ανοιχτοί για μετανάστες και πρόσφυγες παρουσιάζουν μεγάλο αριθμό συγκέντρωσης ατόμων στοιχείο το οποίο αυξάνει σημαντικά την πιθανότητα τα άτομα αυτά να στραφούν σε παράνομα κυκλώματα.
• Τα δίκτυα παράνομης διακίνησης προσφύγων και μεταναστών παρουσιάζουν μία συγκεκριμένη δομή και οργάνωση μπορεί να χαρακτηριστεί και ως ελαστική (σ.σ μεταλλάσσεται με μεγάλη ταχύτητα ανάλογα με τις συνθήκες).
• Αυτή τη στιγμή στην παράνομη διακίνηση προσφύγων και μεταναστών δραστηριοποιούνται κυκλώματα από περισσότερες των 100 χωρών.
• Τα άτομα που μετέχουν συνήθως σε δίκτυα παράνομης διακίνησης ανθρώπων έχουν εγκληματικό παρελθόν.
• Το 90% των προσφύγων και μεταναστών πέφτουν θύματα και σεξουαλικής ή άλλης κακοποίησης.
• Παρά το ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις για σύνδεση των κυκλωμάτων διακίνησης προσφύγων και μεταναστών με την τρομοκρατία η έρευνα δείχνει πως υπάρχει αυξημένος κίνδυνος να χρησιμοποιούνται παράνομα κυκλώματα δικίνησης για την εκ νέου είσοδο στην Ευρώπη μελών τρομοκρατικών οργανώσεων.


Πηγή: skai.gr - Γιάννης Χαραμίδης