Σε επαναληπτικές εκλογές βαδίζει η Ισπανία αφού ο βασιλιάς δεν δίνει νέα διερευνητική

Αναπόφευκτη φαντάζει πλέον η προσφυγή σε επαναληπτικές εκλογές στην Ισπανία, αφού οι δυνάμεις της αριστεράς απέτυχαν εκ νέου να καταλήξουν σε κάποια συμφωνία για το σχηματισμό κυβέρνησης.

Μετά το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων, το παλάτι ανακοίνωσε ότι ο βασιλιάς Φελίπε δεν προτίθεται να δώσει νέα διερευνητική εντολή σε κάποιον υποψήφιο, κίνηση που οδηγεί σχεδόν de facto σε νέες κάλπες.

Η επίσημη διορία για τη συγκρότηση κυβέρνησης είναι η επόμενη Δευτέρα, 2 Μαΐου, όμως πλέον φαντάζει σχεδόν αδύνατο να υπάρξει κάποια διακομματική συμφωνία, με δεδομένο ότι τρεις μήνες διαβουλεύσεων έχουν έως τώρα καταλήξει μόνο σε «ναυάγια».

Στην ανακοίνωση του παλατιού αναφέρεται ότι κανένας πολιτικός αρχηγός δεν συγκεντρώνει αρκετές έδρες ώστε να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή.

Η τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης βρίσκεται σε πολιτικό αδιέξοδο από τα τέλη Δεκεμβρίου, όταν οι εκλογές ανέδειξαν ένα κατακερματισμένο κοινοβούλιο.

Οι νέες εκλογές, αν τελικά προκηρυχθούν, αναμένεται να λάβουν χώρα στα τέλη Ιουνίου.

Η μεγαλύτερη προσπάθεια για σύσταση κυβέρνησης έγινε από τους Σοσιαλιστές, όμως παρά τις αλλεπάλληλες επαφές ο πρόεδρος του κόμματος Πέδρο Σάντσες δεν μπόρεσε να βρει τη χρυσή τομή που θα επέτρεπε τρικομματική συμμαχία με τους αριστερούς Podemos και τους κεντρώους Ciudadanos.

Μιλώντας μετά τη σημερινή οριστική κατάρρευση των διερευνητικών επαφών, ο κ. Σάντσες επέρριψε τις ευθύνες για το ναυάγιο στους Podemos, λέγοντας ότι το κόμμα ποτέ δεν δέχτηκε πραγματικά να δει έναν Σοσιαλιστή στον πρωθυπουργικό θώκο.
Πηγή: skai.gr