Πολιτικός «πόλεμος» στη Βενεζουέλα μετά το νόμο αμνήστευσης πολιτικών κρατουμένων

Νόμο που παρέχει αμνηστία σε δεκάδες πολιτικούς κρατούμενους υπερψήφισε η Βουλή στη Βενεζουέλα, θέτοντας το σκηνικό για σφοδρή σύγκρουση μεταξύ της αντιπολίτευσης και του προέδρου Νίκολας Μαδούρο, ο οποίος έχει καταστήσει σαφές ότι θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για να εμποδίσει την εφαρμογή του νόμου.

Ο νόμος προβλέπει την απελευθέρωση 76 ατόμων που κρατούνται σε φυλακές και εκατοντάδων αντιφρονούντων που έχουν «διωχθεί και εξοριστεί» κατά τα 17 χρόνια κυριαρχίας των «τσαβίστας», λόγω της αντίθεσής τους στις κυβερνήσεις του κ. Μαδούρο και του προκατόχου του, Ούγκο Τσάβεζ.

Ανάμεσα στους φυλακισμένους που με βάση το νέο νόμο θα πρέπει να απελευθερωθούν βρίσκεται και ο Λεοπόλδο Λόπεζ, ηγετικό στέλεχος της αντιπολίτευσης, που το φθινόπωρο καταδικάστηκε σε 14 χρόνια κάθειρξης για τη φερόμενη εμπλοκή του στις μεγάλες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις του 2014, που στοίχισαν τη ζωή σε περισσότερους από 40 ανθρώπους.

Δείχνοντας ξεκάθαρα την πρόθεσή του να πολεμήσει το νόμο, ο κ. Μαδούρο προγραμμάτισε μετάδοση ομιλίας του την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη η συνεδρίαση στη Βουλή, και ξεκαθάρισε ότι θα θέσει εμπόδια στην εφαρμογή του νόμου.

«Μπορείτε να είστε βέβαιοι ότι ο νόμος δεν θα περάσει από εδώ κύριοι. Νόμοι που είναι στο συμφέρον τρομοκρατών και εγκληματιών δεν θα φτάσουν σε εφαρμογή, ό,τι κι αν κάνετε», δήλωσε ο κ. Μαδούρο.

Ο πρόεδρος αναμένεται να παραπέμψει τον επίμαχο νόμο στο Ανώτατο Δικαστήριο, όπου πλειοψηφούν οι υποστηρικτές του.
Πηγή: skai.gr