Με κατάρρευση κινδυνεύει η κυβέρνηση στη Βραζιλία καθώς ο Λούλα προσπαθεί να σώσει τη Ρούσεφ

Αντιμέτωπη με τον κίνδυνο άμεσης διάλυσης του κυβερνητικού συνασπισμού της βρίσκεται η πρόεδρος της Βραζιλίας Ντίλμα Ρούσεφ, εν μέσω προσπαθειών για αποπομπή της από τη Βουλή αλλά κι ενώ μαίνεται το τεράστιο σκάνδαλο κυβερνητικής διαφθοράς με επίκεντρο την κρατική εταιρεία πετρελαίου Petrobras.

Το κόμμα PMDB, μεγαλύτερος κυβερνητικός εταίρος του Κόμματος των Εργατών (PT) της κ. Ρούσεφ, αναμένεται να αποφασίσει σήμερα Τρίτη το εάν θα παραμείνει στη συμπολίτευση ή θα αποχωρήσει από τον συνασπισμό.

Τυχόν αποχώρηση των 69 βουλευτών του PMDB από το κυβερνητικό στρατόπεδο θα μπορούσε να αλλάξει την ισορροπία δυνάμεων στην 513μελή κάτω Βουλή, όπου η κ. Ρούσεφ δυσκολεύεται να συγκεντρώσει τουλάχιστον το 1/3 των εδρών που απαιτείται ώστε να απορριφθούν οι προτάσεις περί αποπομπής της από την προεδρία.

Η αντιπολίτευση κατηγορεί την κ. Ρούσεφ ότι έλαβε παράνομη βοήθεια από κρατικές τράπεζες ώστε να καλύψει ελλείμματα στον προϋπολογισμό για πολιτικούς και εκλογικούς λόγους, κατηγορίες τις οποίες αρνείται κατηγορηματικά.

Η πλευρά Ρούσεφ ανησυχεί επίσης ότι τυχόν αποχώρηση του PMDB από την κυβέρνηση θα δώσει το έναυσμα για φυγή και άλλων εταίρων, με δεδομένο ότι το κεντροδεξιό Προοδευτικό Κόμμα – που διαθέτει 49 έδρες – και το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα – με 32 έδρες – αναμένεται να συνεδριάσουν μέσα στην εβδομάδα ώστε να επανεξετάσουν τη στάση τους.

«Ναυαγοσώστης» ο Λούλα;

Στον αγώνα για τη διάσωση της κυβέρνησης έχει ριχτεί ο προσωπάρχης και άλλοτε μέντορας της κ. Ρούσεφ, ο πρώην πρόεδρος Λούλα ντα Σίλβα, ο διορισμός του οποίου προκάλεσε πολιτική κρίση στις αρχές Μαρτίου, με δεδομένο ότι ερευνάται για εμπλοκή στο σκάνδαλο Petrobras.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους τη Δευτέρα, ο κ. Λούλα δήλωσε αισιόδοξος ότι θα κατορθώσει να οικοδομήσει συνεργασίες με μεμονωμένους βουλευτές του PMDB, εκτιμώντας ότι ο εταίρος είναι διαιρεμένος όσον αφορά τη συμμετοχή του στη συμπολίτευση.

Παρά την αισιοδοξία Λούλα ωστόσο, βουλευτές του PMDB εμφανίζονται πεπεισμένοι για αποχώρηση από το κυβερνητικό στρατόπεδο. «Η σύσκεψη [της Τρίτης] θα είναι μία σύσκεψη εξόδου, ένα αντίο στην κυβέρνηση», δήλωσε ο βουλευτής Όσμαρ Τέρα, προσθέτοντας ότι το «πάνω από το 80%» των βουλευτών της παράταξης είναι υπέρ της απόσχισης.

Τυχόν αποπομπή της κ. Ρούσεφ θα μπορούσε να οδηγήσει στην πολιτική καταστροφή και τον κ. Λούλα, με δεδομένο ότι στην ουσία έχει σωθεί προσωρινά από την υπόθεση Petrobras χάρις την μερική ασυλία που του προσφέρει η κυβερνητική θέση του.
Πηγή: skai.gr