Δεν αυξάνεται το επίπεδο του συναγερμού στο Βέλγιο (upd)

Τη διατήρηση του συναγερμού στο Βέλγιο στο επίπεδο Τρία όπου βρίσκεται σήμερα, με ανώτερο επίπεδο το Τέσσερα, αποφάσισε η κυβέρνηση της χώρας, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ, στον απόηχο της αιματηρής ανταλλαγής πυροβολισμών μεταξύ αστυνομικών και ύποπτων τζιχαντιστών στις Βρυξέλλες το μεσημέρι της Τρίτης.

Το επίπεδο Τρία σημαίνει ότι το ενδεχόμενο τρομοκρατικής επίθεσης θεωρείται μεν «πιθανό», αλλά δεν υπάρχουν ενδείξεις για «επικείμενο και σοβαρό» χτύπημα.

Η απόφαση για διατήρηση του επιπέδου συναγερμού ελήφθη μετά από σύσκεψη κορυφαίων υπουργών με τους αρχηγούς των σωμάτων ασφαλείας.

Νωρίτερα, οι βελγικές εισαγγελικές Αρχές ανακοίνωσαν ότι ο ένοπλος που έπεσε νεκρός από αστυνομικά πυρά κατά την αντιτρομοκρατική επιχείρηση στη συνοικία Φορέ των Βρυξελλών ήταν υπήκοος Αλγερίας, που διέμενε παράνομα στο Βέλγιο.

Δίπλα στο πτώμα του Μοχάμεντ Μπλεκαΐντ βρέθηκαν μία σημαία της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος και ένα βιβλίο για τον σαλαφισμό, αν και ο 35χρονος δεν είχε στο παρελθόν απασχολήσει τις Αρχές για ανάμιξη με ισλαμιστικές ομάδες, έχοντας έλθει στην προσοχή της Αστυνομίας μόνο για μία κλοπή το 2014.

Έως τώρα δεν έχει αποσαφηνιστεί εάν ο Μπλεκαΐντ είχε οιαδήποτε σχέση με το τρομοκρατικό μακελειό της 13ης Νοεμβρίου στο Παρίσι, που στοίχισε τη ζωή σε 130 ανθρώπους, παρά το γεγονός ότι η έρευνα που οδήγησε στην ανταλλαγή πυροβολισμών την Τρίτη είχε αρχίσει με την εξέταση ενός διαμερίσματος, που ενδεχομένως συνδέεται με τον πυρήνα που αιματοκύλισε την Πόλη του Φωτός.

Οι εισαγγελικές Αρχές διέψευσαν ότι δύο άτομα που πιστεύεται ότι βρίσκονταν μαζί με τον Μπλεκαΐντ έχουν συλληφθεί, ενώ στη συνέχεια ανακοινώθηκε ότι δύο ύποπτοι που είχαν τεθεί υπό κράτηση στο πλαίσιο των τεράστιων ερευνών αφέθηκαν ελεύθεροι.
Πηγή: skai.gr