Αναχώρησαν από τη Σαουδική Αραβία οι Ιρανοί διπλωμάτες - Ερντογάν: Εσωτερικό θέμα οι εκτελέσεις

Οι ιρανοί διπλωμάτες που υπηρετούν στη Σαουδική Αραβία εγκατέλειψαν σήμερα τη χώρα, η οποία ανακοίνωσε ότι διακόπτει τις διπλωματικές σχέσεις της με την Τεχεράνη από την Κυριακή, έπειτα από τις επιθέσεις εναντίον σαουδαραβικών διπλωματικών αντιπροσωπειών στο Ιράν. Την πληροφορία μεταδίδει το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων SPA που προσθέτει ότι οι διπλωμάτες αναχώρησαν  «με ιδιωτικό ιρανικό αεροσκάφος».

54 ιρανοί διπλωμάτες και οι οικογένειές τους επέβαιναν σε αεροπλάνο που προσγειώθηκε στην πίστα του αεροδρομίου Mehrabad στην Τεχεράνη και τους υποδέχθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, μεταδίδει η δημόσια ιρανική  τηλεόραση IRIB.

Οι σαουδάραβες διπλωμάτες που υπηρετούν στο Ιράν και οι οικογένειές τους επέστρεψαν στη χώρα τους την Τρίτη.

Η κρίση στις σχέσεις των δύο χωρών ξέσπασε μετά την εκτέλεση, το περασμένο Σάββατο, στη Σαουδική Αραβία του σιίτη ιερωμένου, του Νιμρ αλ-Νιμρ, ο οποίος είχε καταδικαστεί για τρομοκρατία. Ο θάνατός του προκάλεσε διαδηλώσεις και επιθέσεις εναντίον της πρεσβείας και ενός προξενείου της Σαουδικής Αραβίας στο Ιράν.

Σχολιάζοντας τις επιθέσεις αυτές, ο ιρανός πρεσβευτής στη Σαουδική Αραβία, Χοσέιν Σαντεγκί, τις χαρακτήρισε  «απαράδεκτες».  «Οφείλουμε να πάρουμε ένα μάθημα: βέβαια, πρέπει να διατηρήσουμε το δικαίωμα της διαμαρτυρίας, όμως μια τέτοια πράξη δεν έπρεπε να συμβεί», είπε.



Ερντογάν: Εσωτερικό θέμα οι εκτελέσεις στη Σαουδική Αραβία

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα πως οι εκτελέσεις στη Σαουδική Αραβία είναι εσωτερικό θέμα, σχολιάζοντας την εκτέλεση του υψηλόβαθμου σιίτη ιερωμένου.

Σε ομιλία του σε ενώπιον τοπικών αξιωματούχων, ο Ερντογάν δήλωσε χαρακτηριστικά ότι εκείνοι που παρέμειναν σιωπηλοί για τους θανάτους ανθρώπων στον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας προκαλούν τώρα αναστάτωση για την εκτέλεση ενός ανθρώπου στη Σαουδική Αραβία.

Πηγή: skai.gr