Ηχητικό που στηρίζει την εκδοχή της για την κατάρριψη έδωσε στη δημοσιότητα η Τουρκία

Ηχητικό κομμάτι που υποστηρίζει τη δική της εκδοχή όσον αφορά την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού έδωσε στη δημοσιότητα η Τουρκία.

Στο απόσπασμα ακούγεται μία φωνή να προειδοποιεί ένα αεροσκάφος πριν μπει στον τουρκικό εναέριο χώρο ότι πλησιάζει τους τουρκικούς αιθέρες. «Εδώ τουρκική Αεροπορία, προσοχή. Πλησιάζετε τουρκικό εναέριο χώρο. Αλλάξτε την κατεύθυνσή σας αμέσως», λέει η φωνή στα αγγλικά.

Δεν είναι δυνατό να επιβεβαιωθεί αν το ηχητικό προέρχεται από την επίμαχη εμπλοκή ή αν οι προειδοποιήσεις απευθύνονται όντως στο ρωσικό Su-24. 

Το τουρκικό ηχητικό ντοκουμέντο, που δημοσιοποιήθηκε από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, έρχεται λίγη ώρα αφού ο ρώσος πιλότος που επέζησε της κατάρριψης δήλωσε ότι τα τουρκικά F-16 δεν έδωσαν καμία προειδοποίηση πριν χτυπήσουν.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με την εφημερίδα Hurriyet, σε επιστολή προς το Συμβούλιο Ασφαλείας, ο τούρκος πρεσβευτής στον ΟΗΕ δίνει λεπτομέρειες για τις κινήσεις των τουρκικών καταδιωκτικών.

Επαναλαμβάνει τη θέση της Άγκυρας πως τα αεροσκάφη της ανταποκρίθηκαν σε παραβίαση του τουρκικού εναέριου χώρου και έδωσαν 10 προειδοποιήσεις στο ρωσικό Su-24, σε διάστημα πέντε λεπτών, μέσω καναλιού έκτακτης ανάγκης.

Στην επιστολή επαναλαμβάνεται επίσης ότι η κατάρριψη έγινε σύμφωνα με τους κανόνες εμπλοκής, ενώ στη συνέχεια το Su-24 συνετρίβη σε συριακό έδαφος.

Σύμφωνα πάντα με την Hurriyet, επαναλαμβάνεται ακόμα ο ισχυρισμός της τουρκικής πλευράς ότι τα F-16 δεν γνώριζαν ότι στόχευαν ρωσικό μαχητικό.
Πηγή: skai.gr