Πάνω από 1.800 άνθρωποι διασώθηκαν ανοιχτά της Ιταλίας σε 24 ώρες

Περισσότεροι από 1.800 πρόσφυγες και μετανάστες που επέβαιναν σε βάρκες και φουσκωτά διασώθηκαν χθες Δευτέρα σε έξι διαφορετικές επιχειρήσεις που πραγματοποιήθηκαν ανοιχτά των ακτών της Λιβύης, όπως ανακοίνωσε η ιταλική Ακτοφυλακή κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Από αυτούς τους 1.830 πρόσφυγες και μετανάστες, οι 717 διασώθηκαν από ένα πλοίο της Ακτοφυλακής, ενώ ένα άλλο διέσωσε 115. Ακόμα 117 άνθρωποι διασώθηκαν από πλοίο του ιταλικού Πολεμικού Ναυτικού.

Στις επιχειρήσεις μετείχαν και δύο ξένα πολεμικά πλοία, ένα ιρλανδικό, το Samuel Beckett, το οποίο διέσωσε 242 ανθρώπους και το βρετανικό Enterprise, το οποίο ανήκει στην ευρωπαϊκή δύναμη Eunavfor Med, το οποίο διέσωσε συνολικά 639 πρόσφυγες.

Περισσότεροι από 430.000 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν διασχίσει τη Μεσόγειο από τον Ιανουάριο, ενώ σχεδόν 2.750 έχουν χάσει τη ζωή τους ή αγνοείται η τύχη τους, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ).

Σχεδόν 310.000 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν φτάσει στην Ελλάδα και 121.000 στην Ιταλία, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη καταμέτρηση, η οποία είχε δοθεί στη δημοσιότητα στις 11 Σεπτεμβρίου από τον διεθνή οργανισμό που εδρεύει στη Γενεύη. Ακόμα 2.166 έχουν φτάσει στην Ισπανία και 100 στη Μάλτα.

Μια νέα φάση στον αγώνα κατά των διακινητών στην Μεσόγειο θα ξεκινήσει αύριο 7 Οκτωβρίου επιτρέποντας στα πλοία που ανήκουν στη δύναμη Eunavfor Med να επεμβαίνουν εναντίον σκαφών που ελέγχονται από διακινητές στα διεθνή ύδατα.

Τα ευρωπαϊκά πολεμικά πλοία θα μπορούν εφεξής να επιχειρούν κατά των διακινητών, υπό τον όρο όμως ότι παραμένουν εντός διεθνών υδάτων και ότι δεν εισέρχονται στα χωρικά ύδατα της Λιβύης.
Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ/Γαλλικό Πρακτορείο