Πάνω από $1 δισ. και 8.000 άνδρες δίνει για ειρηνευτικές αποστολές η Κίνα

Πάνω από ένα δισεκατομμύριο δολάρια και 8.000 άνδρες θα προσφέρει η Κίνα στις ειρηνευτικές προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών, όπως ανακοίνωσε σήμερα Δευτέρα ο κινέζος πρόεδρος Σι Ζινπίνγκ, κατά την πρώτη ομιλία του ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

Απαντώντας στην κριτική που δέχεται το Πεκίνο για τη μη ανάληψη υποχρεώσεων ανάλογων με το μέγεθός του, ο κ. Σι τόνισε πως η Κίνα θα αναλάβει ηγετικό ρόλο στην δημιουργία μιας «μόνιμης ειρηνευτικής αστυνομικής δύναμης» 8.000 ανδρών η οποία θα μπορεί να αναπτυχθεί γρήγορα σε περίπτωση ανάγκης.

Ο κινέζος ηγέτης ανακοίνωσε ακόμα την προσφορά 100 εκατομμυρίων δολαρίων στην Αφρικάνική Ένωση για τη δημιουργία μιας παραπλήσιας δύναμης ταχείας αντίδρασης, αλλά και τη δημιουργία ενός ταμείου ΟΗΕ-Κίνας για την «ειρήνη και την ανάπτυξη», με δύναμη πυρός 1 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η αυξανόμενη εμπλοκή της Κίνας στην Αφρική λογίζεται πάντως από ορισμένες πλευρές ως μια προσπάθεια προστασίας των οικονομικών συμφερόντων της στη Μαύρη Ήπειρο, όπου κρατικές κινεζικές επιχειρήσεις έχουν διεισδύσει μέσω έργων υποδομής.

Μιλώντας υπό τη σκιά σειράς διενέξεων με γειτονικές χώρες στα διαφιλονικούμενα νερά της Νότιας Σινικής Θάλασσας, ο κ. Σι χρησιμοποίησε την πρώτη του εμφάνιση ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης για να διαμηνύσει εκ νέου πως η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη είναι «δεσμευμένη στην ειρηνική ανάπτυξη».

«Όπως κι αν εξελιχθεί το διεθνές σκηνικό και όσο δυνατή κι αν γίνει η Κίνα, ποτέ δεν θα επιδιώξει ηγεμονία, επέκταση, ή μια σφαίρα επιρροής», είπε.

Δεν παρέλειψε ωστόσο να απαντήσει εμμέσως πλην σαφώς στην κριτική που δέχεται η ασιατική υπερδύναμη για την έλλειψη σεβασμού στα ανθρώπινα δικαιώματα, σχολιάζοντας με νόημα ότι τα Ηνωμένα Έθνη επιτρέπουν σε όλες τις χώρες να «επιλέξουν τις διαδρομές της κυριαρχίας και της ανάπτυξής τους».
Πηγή: skai.gr