Κάμερον: Η Ελλάδα να ανταποκριθεί στις διεθνείς δεσμεύσεις της

Η νέα κυβέρνηση της Ελλάδας πρέπει να αντιμετωπίσει το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας και να ανταποκριθεί στις διεθνείς δεσμεύσεις της, δήλωσε σήμερα η εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον, μετά τη νίκη του αριστερού κόμματος ΣΥΡΙΖΑ στις βουλευτικές εκλογές.

«Ο πρωθυπουργός σέβεται την απόφαση του ελληνικού λαού», δήλωσε η εκπρόσωπος προς τους δημοσιογράφους. «Η Ελλάδα είναι ανάγκη να αντιμετωπίσει το έλλειμμά της και να ανταποκριθεί στις διεθνείς δεσμεύσεις της».

Επιφυλάξεις για το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είχε εκφράσει νωρίτερα μέσω του ραδιοφώνου του BBC ο Υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Τζορτζ Όσμπορν, ενώ είχε προηγηθεί tweet του Πρωθυπουργού Κάμερον περί αυξημένης οικονομικής αβεβαιότητας στην Ευρώπη μετά το εκλογικό αποτέλεσμα.

Οι υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι «πολύ δύσκολο να υλοποιηθούν και δε συνάδουν με αυτά που απαιτεί η ευρωζώνη από τα μέλη της», σχολίασε ο κ. Όσμπορν, κάνοντας λόγο για νέο κεφάλαιο στην κρίση της ευρωζώνης.

Πρόσθεσε πάντως ότι ελπίζει οι δύο πλευρές να ενεργήσουν υπεύθυνα, επισημαίνοντας ότι ο νέος Έλληνας πρωθυπουργός έχει πει πως θέλει να συζητήσει με τις αρχές της ευρωζώνης. «Όλοι στο παρελθόν έχουν δει τον γκρεμό, πριν από δύο χρόνια, την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, αλλά αποτραβήχτηκαν», συμπλήρωσε ο κ. Όσμπορν.

Θερμή υποδοχή στην εκλογική νίκη του Αλέξη Τσίπρα επεφύλαξαν στελέχη των Βρετανών Πρασίνων, που έχουν ενισχυθεί σημαντικά στις τελευταίες δημοσκοπήσεις ενόψει των εκλογών του Μαΐου. Δήλωση ευρωβουλευτών του κόμματος αναφέρει πως οι Πράσινοι «συμμερίζονται την άποψη της νέας ελληνικής κυβέρνησης ότι η λιτότητα είναι ένα αποτυχημένο μοντέλο που έχει συσσωρεύσει δυστυχία επί των πιο φτωχών, ενώ κάνει τους πλούσιους ακόμα πλουσιότερους».

Τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ χαιρέτισαν επίσης η βουλευτής των Πρασίνων και πρώην αρχηγός του κόμματος Κάρολαϊν Λούκας και το στέλεχος των Εργατικών και σκιώδης υπουργός Ουαλίας Πίτερ Χέιν.

Ήδη σχολιαστές προσκείμενοι στους Εργατικούς έχουν καλέσει τον Εντ Μίλιμπαντ να στραφεί περισσότερο προς τις αριστερές ρίζες του κόμματος εμπνεόμενος από την επιτυχία του κ. Τσίπρα.

Πηγή: skai.gr