Κροατία: Δυσοίωνες προβλέψεις της Παγκόσμιας Τράπεζας για την οικονομία

Στην υποβάθμιση της πρόβλεψής της για την ανάπτυξη της κροατικής οικονομίας, το 2015, προχώρησε η Παγκόσμια Τράπεζα, καθώς ενώ αρχικά είχε τοποθετήσει τον ρυθμό ανάπτυξης στο 1,2% για το 2015 (τον Ιούνιο του 2014), τώρα προβλέπει ότι η οικονομία θα "τρέξει" με ρυθμό 0,5% το τρέχον έτος.

Στην τελευταία έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη, η Κροατία εντάσσεται σε μια ομάδα χωρών, στην οποία περιλαμβάνονται, επίσης, η Τσεχία, η Σλοβακία, η Λετονία, η Λιθουανία, η Πολωνία και η Ρωσία.

Η Παγκόσμια Τράπεζα εκτιμά ότι ο ρυθμός ανάπτυξης στην περιοχή της Ευρώπης και της Κεντρικής Ασίας θα φθάσει στο 3,6% το 2016 και στο 4% το 2017.

Η σταδιακή ανάκαμψη της ευρωζώνης αναμένεται να στηρίξει την ανάπτυξη στην Τουρκία και στις αναπτυσσόμενες χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένων -μεταξύ άλλων- της Αλβανίας, της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, της Βουλγαρίας, της ΠΓΔΜ, του Μαυροβουνίου, της Ρουμανίας, της Σερβίας, της Γεωργίας και της Αρμενίας.

Ο μέσος ρυθμός ανάπτυξης στις αναπτυσσόμενες χώρες εκτιμάται πως θα διαμορφωθεί στο 4,8% το 2015, στο 5,3% το 2016 και στο 5,4% το 2017.
Πηγή: Πηγη: ΑΜΠΕ