Πρόσκληση και απειλή από τη Βόρεια Κορέα προς τις ΗΠΑ

Πρόσκληση στις Ηνωμένες Πολιτείες ερευνήσουν «από κοινού» την πολύκροτη κυβερνο-επίθεση στην εταιρεία Sony απηύθυνε η Βόρεια Κορέα μέσω του κρατικού πρακτορείου KCNA, τονίζοντας πως μπορεί να αποδείξει πως δεν έχει καμία σχέση με το περιστατικό.

Στο ίδιο μήνυμα, ο Βορράς προειδοποιεί τις ΗΠΑ πως θα βρεθούν αντιμέτωπες με «σοβαρές συνέπειες» αν αρνηθούν την πρόσκληση. Λίγη ώρα πριν το τηλεγράφημα-πρόσκληση, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε στο KCNA πως ο Βορράς θα ενισχύσει την «πυρηνική του δύναμη» προκειμένου να αντιταχθεί στην «εχθρική» πολιτική της Ουάσιγκτον.

«Τώρα που η εχθρική πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών, που έχει στόχο την εισβολή στη δημοκρατία μας υπό το προκάλυμμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, έχει γίνει προφανής, η ιδέα της απομάκρυνσης των πυρηνικών από την Κορεατική Χερσόνησο δεν είναι πλέον δόκιμη», προσέθεσε ο αντιπρόσωπος.

Η πρόσκληση και η απειλή της Πιονγκγιάνγκ έρχονται λίγες ώρες αφότου το FBI εξέδωσε πόρισμα που κατονόμαζε επισήμως το Βορράς ως τον δράστη πίσω από το χακάρισμα της Sony. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, δεσμεύθηκε πως οι ΗΠΑ θα «απαντήσουν», με τον κατάλληλο τρόπο και στον κατάλληλο χώρο.

Στη τηλεγράφημα του KCNA, ο Βορράς χαρακτηρίζει ως «συκοφαντία» το πόρισμα του FBI.

Η όλη υπόθεση ξέσπασε με αφορμή την σατιρική ταινία The Interview της Sony, η οποία έχει σαν σενάριο μια απόπειρα δολοφονίας του ηγέτη της Βορείου Κορέας. Η Sony αρχικά απέσυρε 

Υπενθυμίζεται πως το Φεβρουάριο η Βόρεια Κορέα απείλησε τη διεθνή κοινότητα με νέα πυρηνική δοκιμή, την τέταρτη στην ιστορία της, λόγω της απόφασης των Ηνωμένων Εθνών εκδώσουν έκθεση που καταγγέλλει βαθύτατες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα.

Μεταξύ άλλων, η έκθεση κάνει λόγο για στρατόπεδα φυλάκισης, συστηματικά βασανιστήρια, στερήσεις τροφής και δολοφονίες.

Η έκθεση πάντως δεν αναμένεται να οδηγήσει σε οιαδήποτε ενέργεια από την πλευρά του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, με δεδομένο ότι η Κίνα κατά πάσα πιθανότητα θα μπλοκάρει οιαδήποτε παραπομπή.
Πηγή: skai.gr