Η Ρωσία «σέβεται τη βούληση» του λαού σε Ντονέτσκ και Λουχάνσκ

Η Ρωσία «σέβεται τη βούληση του λαού της νοτιοανατολικής» Ουκρανίας όπως αυτή εκφράστηκε στις εκλογές της Κυριακής στις αποσχισθείσες περιοχές του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Τα πρώτα «επίσημα» αποτελέσματα καταδεικνύουν πως ο ηγέτης των αυτονομιστών στο Ντόνετσκ Αλεκσάντερ Ζακχαρτσένκο θα «επισημοποιήσει» τη θέση του ενώ ο Ιγκόρ Πλοτνίσκι θα αναδειχθεί ηγέτης του Λουχάνσκ.

«Οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι έλαβαν εντολή να λύσουν τα πρακτικά ζητήματα σχετικά με την αποκατάσταση της φυσιολογικής ζωής στις περιφέρειες» αναφέρει η ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών που μετέδωσε το Interfax.

«Είναι εξαιρετικά σημαντικό να αναλάβουν ενεργό δράση για την καθιέρωση διαρκούς διαλόγου μεταξύ των κεντρικών ουκρανικών Aρχών και των εκπροσώπων του Ντονμπάς, στη γραμμή των συμφωνιών του Μινσκ», σημειώνει επίσης η ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

Από την πλευρά του, το Κίεβο έχει χαρακτηρίσει «φάρσα» τις εκλογές, κάνοντας λόγο για παραβίαση των συμφωνιών που επετεύχθησαν στο Μινσκ της Λευκορωσίας στις 5 Σεπτεμβρίου, και στις οποίες στηρίζεται η εύθραυστη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός μεταξύ της Ουκρανίας και των φιλο-ρώσων αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία.

Ως «παράνομες» καταδίκασε τις εκλογές και η Ευρωπαϊκή Ένωση, με την επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής Φεντερίκα Μογκερίνι να κάνει λόγο για «ένα νέο εμπόδιο στο δρόμο προς την ειρήνη».

«Η ψηφοφορία είναι παράνομη και χωρίς νομιμοποίηση και η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα την αναγνωρίσει», συμπλήρωσε η κ. Μογκερίνι.
Πηγή: ΑΜΠΕ/Reuters, Newsdesk ΣΚΑΪ