Σκληρές μάχες Κούρδων και τζιχαντιστών στο φράγμα της Μοσούλης

Συνεχίζονται οι σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ των κούρδων μαχητών πεσμεργκά και των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους για τον έλεγχο του φράγματος της Μοσούλης, που έπεσε στα χέρια των τζιχαντιστών στις 7 Αυγούστου.

Σύμφωνα με πηγές του BBC, οι Κούρδοι έχουν σημειώσει πρόοδο για την κατάληψη το στρατηγικής σημασίας φράγματος, το οποίο υδροδοτεί και ηλεκτροδοτεί μεγάλο μέλος του βόρειου Ιράκ. Τυχόν καταστροφή του φράγματος από τους τζιχαντιστές θα μπορούσε να προκαλέσει τεράστια φυσική και οικονομική καταστροφή.

Στην επιχείρηση συμμετέχουν και αεροπορικές δυνάμεις των Ηνωμένων Πολιτειών, μαχητικά αεροσκάφη και μη επανδρωμένα αεροπλάνα, τα οποία από το μεσημέρι του Σαββάτου πλήττουν τις θέσεις των ισλαμιστών.

Από τα μέσα Ιουλίου, το Ισλαμικό Κράτος έχει κατορθώσει να θέσει υπό τον έλεγχό του μεγάλες εκτάσεις γης στο βόρειο και το δυτικό Ιράκ, πετυχαίνοντας μία σειρά νικών έναντι του τακτικού ιρακινού στρατού και των κούρδων μαχητών.

Ηνωμένες Πολιτείες και Γαλλία έχουν αρχίσει να στέλνουν όπλα στους κούρδους μαχητές προκειμένου να τους βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των ισλαμιστών. Το ενδεχόμενο εξοπλισμού των πεσμεργκά εξετάζουν επίσης Γερμανία και Βρετανία, μετά το σχετικό «πράσινο φως» που έδωσε το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ