Πάνω από 100 νεκροί στη Γάζα στην πιο αιματηρή νύχτα της κρίσης (upd)

Την πλέον πολύνεκρη νύχτα από την έναρξη των ισραηλινών βομβαρδισμών, στις 8 Ιουλίου, βίωσε η Γάζα, με τουλάχιστον 100 Παλαιστίνιους να χάνουν τη ζωή τους, σύμφωνα με παλαιστίνιους αξιωματούχους.

Η αιματοχυσία ανέβασε τον συνολικό τραγικό απολογισμό σε περισσότερους από 1.115 νεκρούς, καθώς η κρίση διανύει την 22 ημέρα της.

Μεταξύ των νεκρών φαίνεται πως βρίσκονται και εργαζόμενοι των Ηνωμένων Εθνών, όπως ανέφερε μέσω Twitter η υπηρεσία αρωγής του ΟΗΕ στη Γάζα (UNRWA).

Η ισραηλινή Αεροπορία πραγματοποίησε 60 επιδρομές κατά τη διάρκεια της νύχτας. Ανάμεσα στους στόχους που επλήγησαν βρέθηκε και η μοναδική ηλεκτρογεννήτρια της Γάζας, η οποία έχει τεθεί εκτός λειτουργίας. Ισραηλινός πύραυλος χτύπησε και την κατοικία του αναπληρωτή επικεφαλής της Χαμάς στη Γάζα, Ισμαήλ Χανίγια, που όμως δεν βρίσκονταν εκεί.

Την ίδια στιγμή, διαψεύδει η Χαμάς τη δήλωση του γενικού γραμματέα της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης ότι, μαζί με την Ισλαμική Τζιχάντ, είναι «έτοιμες να συμφωνήσουν σε μια ανθρωπιστική εκεχειρία 24 ωρών» στη Λωρίδα της Γάζας.

Η «αντίσταση μιλά για τον εαυτό της», δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος της Χαμάς Σαμί Αμπού Ζουχρί, αφήνοντας όμως ελάχιστα ανοιχτό το παράθυρο κατάπαυσης του πυρός σε περίπτωση που το Ισραήλ «εγγυηθεί» διεθνή διαμεσολάβηση για ανθρωπιστική εκεχειρία».

«Τότε μπορούμε να το σκεφτούμε», σχολίασε, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό της Χαμάς.

Ως τώρα δεν υπάρχει τοποθέτηση από την πλευρά του Τελ Αβίβ, ωστόσο, τη Δευτέρα, ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε πως ο ισραηλινός λαός θα πρέπει να είναι προετοιμασμένος για «παρατεταμένη» παρουσία στη Λωρίδα.

Ο κ. Νετανιάχου τόνισε επίσης πως οι ισραηλινές δυνάμεις δεν πρόκειται να αποσυρθούν από τη Γάζα προτού καταστραφούν οι σήραγγες που χρησιμοποιούν οι παλαιστίνοι αντάρτες προκειμένου να διεισδύσουν σε ισραηλινό έδαφος.

Εν τω μεταξύ, μεγαλώνει ο φόρος αίματος που πληρώνει ο ισραηλινός στρατός, με 10 ισραηλινούς στρατιώτες να πέφτουν νεκροί τη Δευτέρα κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με παλαιστίνιους μαχητές που προσπάθησαν να εισχωρήσουν στο Ισραήλ μέσω σήραγγας στο Νάχαλ Οζ. Ένας αντάρτης σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια της συμπλοκής. Την ευθύνη για την επιχείρηση στο Νάχαλ Οζ ανέλαβε η Χαμάς.

Πενήντα-τρεις στρατιώτες έχουν σκοτωθεί από την έναρξη της χερσαίας επιχείρησης στη Γάζα, στις 17 Ιουλίου. Νεκροί έχουν πέσει επίσης δύο ισραηλινοί άμαχοι και ένας ταϊλανδός εργάτης.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ