Διπλωματικός πόλεμος για το χαμένο Boeing με νέες βολές Πούτιν

Μαίνεται διπλωματικός «πόλεμος» για την απόδοση ευθυνών για την κατάρριψη του αεροσκάφους της Malaysia Airlines πάνω από το έδαφος της ανατολικής Ουκρανίας, που στοίχισε τη ζωή σε 298 ανθρώπους, δίνοντας παράλληλα νέες διαστάσεις στην ουκρανική κρίση.

Με νέα ανακοίνωσή του, ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν απέδωσε ευθύνες στο Κίεβο, επαναλαμβάνοντας τη θέση πως «αυτή η τραγωδία σίγουρα δεν θα είχε συμβεί» εάν η ουκρανική κυβέρνηση είχε παρατείνει την εκεχειρία, αντί να αποφασίσει τη συνέχιση των στρατιωτικών επιχειρήσεων κατά των αυτονομιστών στις 28 Ιουνίου.

Παράλληλα, ο κ. Πούτιν κατήγγειλε προσπάθειες αξιοποίησης της τραγωδίας για την εξυπηρέτηση «μισθοφορικών στόχων», χωρίς όμως να κατονομάσει τους υπεύθυνους.

Ο ρώσος πρόεδρος προσέθεσε πως υποστηρίζει τη διενέργεια έρευνας για την κατάρριψη του Boeing από μία «ομάδα εμπειρογνωμόνων» υπό την αιγίδα του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας, ο οποίος είναι υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών. Ζήτησε από τους αυτονομιστές να επιτρέψουν την πρόσβαση των ερευνητών στον χώρο της συντριβής.

Το νέο μήνυμα Πούτιν ήλθε καθώς αυξάνεται η πίεση που δέχεται η Ρωσία όσον αφορά την υπαιτιότητα για την κατάρριψη. Την Κυριακή, ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολίτειών Τζον Κέρι δήλωσε στο CNN πως οι ΗΠΑ έχουν καταγράψει συνομιλίες που καταδεικνύουν πως η Ρωσία μετέφερε αντιαεροπορικό σύστημα SA-11 (παλαιά εκδοχή του συστήματος Buk) στους ρωσόφιλους αντάρτες που δρουν στην ανατολική Ουκρανία.

Προσέθεσε δε πως οι ΗΠΑ εξετάζουν βίντεο όπου φέρεται να εικονίζεται εκτοξευτήρας να μεταφέρεται στη Ρωσία μετά τη συντριβή της πτήσης MH17.

«Υπάρχει μία πληθώρα στοιχείων που δείχνει την εμπλοκή της Ρωσίας στην παροχή αυτών των συστημάτων και την εκπαίδευση των [χειριστών] τους», σχολίασε ο κ. Κέρι.

Ταυτόχρονα, προειδοποίησε πως η Ρωσία αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο νέων οικονομικών κυρώσεων.

Στο μέτωπο της τραγωδίας, 251 πτώματα και 86 τμήματα σορών έχουν ανασυρθεί μεχρι στιγμής από τα συντρίμμια του αεροσκάφους της Malaysia Airlines, ενώ και δεύτερο τρένο με βαγόνια-ψυγεία έχει φθάσει στην περιοχή, όπως ανακοίνωσε ουκρανική κυβερνητική επιτροπή έρευνας.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι το πρώτο τρένο, που μεταφέρει τα πτώματα 200 θυμάτων, έχει παραμείνει στον σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης Τόρεζ, στην ανατολική Ουκρανία, διότι «τρομοκράτες εμποδίζουν την αναχώρησή του».
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ