Φρίκη στην Ουκρανία: Αποσυντίθενται παρατημένες οι σοροί των επιβατών

Φρίκη προκαλεί στην ανατολική Ουκρανία το αποτρόπαιο θέαμα με τις σορούς των 298 επιβαινόντων της πτήσης ΜΗ17 να αποσυντίθενται λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που επικρατούν. Οι σοροί έχουν αφεθεί παρατημένες στην περιοχή από την Πέμπτη το απόγευμα oπότε συνετρίβη το αεροσκάφος των Μαλαισιανών Αερογραμμών.

Οι αντάρτες δεν έχουν παρέμβει στην περιοχή όπου συνετρίβη ένα αεροσκάφος των Μαλαισιανών Αερογραμμών για να αλλοιώσουν τα στοιχεία, αλλά είναι ανήσυχοι για την ανθρωπιστική κατάσταση εκεί, λόγω της αποσύνθεσης των πτωμάτων και της αποπνικτικής κατάστασης που επικρατεί τόνισε ο ηγέτης των αυτονομιστών Αλεξάντερ Μποροντάι.

"Οι σοροί αθώων
ανθρώπων είναι εκτεθειμένες στη ζέστη. Διατηρούμε το δικαίωμα, αν συνεχιστεί η καθυστέρηση... να αρχίσουμε τη διαδικασία απομάκρυνσης των πτωμάτων. Ζητάμε από τη Ρωσική Ομοσπονδία να μας βοηθήσει με το πρόβλημα αυτό και να στείλει τους ειδικούς της", δήλωσε ο Μποροντάι, πρωθυπουργός της αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ.

Ο Μποροντάι είπε σε συνέντευξη Τύπου πως δεν γνωρίζει γιατί οι ειδικοί δεν έχουν φθάσει ακόμη στο σημείο. "Ίσως γιατί η Ουκρανία ή οι ουκρανικές αρχές δεν ενδιαφέρονται για μια αντικειμενική έρευνα", είπε. Ο αυτονομιστής ηγέτης δήλωσε ακόμη ότι τα μαύρα κουτιά του αεροσκάφους δεν έχουν βρεθεί.

"Τα μαύρα κουτιά δεν έχουν βρεθούν και εμείς δεν αγγίζουμε την περιοχή", είπε στη συνέντευξη Τύπου. Είπε επίσης ότι δεν έχει γίνει λόγος για τη δημιουργία μιας ζώνης ασφαλείας στην περιοχή.

Κυβερνητική πηγή της μαλαισιανής κυβέρνησης δήλωσε το Σάββατο στο αμερικανικό δίκτυο NBC News ότι «η Μαλαισία ανησυχεί όλο και περισσότερο για την ανάκτηση των σορών και για το γεγονός ότι δεν αντιμετωπίζονται με την αξιοπρέπεια και το σεβασμό που δικαιούνται.» Οι μαλαισιανοί ερευνητές εκφράζουν την έντονη δυσφορία τους για το γεγονός ότι οι σοροί παραμένουν άταφες στον τόπο της συντριβής του Boeing.

Σημειώνεται ότι η Μαλαισία είναι μουσουλμανική χώρα, και το έθιμο είναι ότι οι άνθρωποι πρέπει να θάβονται αυθημερόν. Στην πτήση επέβαιναν 44 Μαλαισιανοί υπήκοοι.

Στο μεταξύ, ερευνητές της διεθνούς αστυνομικής υπηρεσίας Interpol και της ευρωπαϊκής Europol μεταβαίνουν στην Ουκρανία προκειμένου να βοηθήσουν στη διαδικασία της αναγνώρισης των θυμάτων από τη συντριβή του αεροπλάνου των Μαλαισιανών Αερογραμμών, δήλωσε σήμερα η Europol.

Ο αστυνομικός οργανισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης δήλωσε ότι θα συνεισφέρει με έναν ειδικό στην επταμελή ομάδα η οποία θα αναχωρήσει για την ουκρανική πρωτεύουσα Κίεβο το πρωί της Κυριακής (αύριο).

Εκπρόσωπος της Europol δεν θέλησε να σχολιάσει κατά πόσον οι δύο οργανισμοί έχουν λάβει εγγυήσεις ότι θα έχουν πρόσβαση στο σημείο της συντριβής, που βρίσκεται στα χέρια των δυνάμεων των αυτονομιστών οι οποίοι δεν αποδέχονται την εξουσία του Κιέβου.

Η Μόσχα κάλεσε πάντως τις ουκρανικές αρχές και τους αντάρτες να δώσουν στους διεθνείς εμπειρογνώμονες πρόσβαση στο σημείο της συντριβής ενός αεροσκάφους των Μαλαισιανών Αερογραμμών, ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών.

"Η ρωσική πλευρά απευθύνει έκκληση και στις δύο πλευρές της ουκρανικής διένεξης, καλώντας τους να κάνουν ό,τι είναι δυνατό προκειμένου να καταστεί δυνατή η πρόσβαση διεθνών εμπειρογνωμόνων στην περιοχή της συντριβής [του αεροπλάνου] ώστε να αναλάβουν την απαραίτητη δράση για τη διερεύνηση", αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου.

Συγκλονίζει στο μεταξύ η δήλωση Αυστραλού που έχασε και τους δυο γονείς του στην πτήση: «Η οικογένειά μας δεν θέλει να κατηγορήσει ή να ζητήσει εκδίκηση για τους δράστες, θέλουμε να επικρατήσει ειρήνη στην Ουκρανία» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πηγή: Νewsdesk ΣΚΑΪ, ΑΜΠΕ