Πρόγραμμα στήριξης $14-18 δισ. συμφώνησαν Ουκρανία και ΔΝΤ

Σε κατ’ αρχήν συμφωνία για πρόγραμμα στήριξης ύψους 14 έως 18 δισεκατομμυρίων δολαρίων κατέληξαν η μεταβατική κυβέρνηση της Ουκρανίας και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη ο επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στην ανατολικοευρωπαϊκή χώρα.

Η συμφωνία του Κιέβου με το ΔΝΤ «ξεκλειδώνει» και άλλα κεφάλαια στήριξης που έχει υποσχεθεί η διεθνής κοινότητα, με το σύνολο του πακέτου διάσωσης της Ουκρανίας να ανέρχεται σε περίπου 27 δισεκατομμύρια δολάρια σε βάθος διετίας. Το ακριβές μέγεθος της συνεισφοράς του ΔΝΤ θα προσδιοριστεί όταν οριστικοποιηθούν οι υπόλοιπες προσφορές βοήθειας.

Ως προϋπόθεση για τη στήριξη του ΔΝΤ, η Ουκρανία συμφώνησε να προβεί σε ένα μεγάλο φάσμα μεταρρυθμίσεων, που αφορούν αλλαγές στην ενεργειακή πολιτική, ανακεφαλαιοποίηση, ενίσχυση και ξεκαθάρισμα του χρηματοπιστωτικού τομέα, δημοσιονομικούς στόχους και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Παράλληλα, τονίζεται η ανάγκη αύξησης της διαφάνειας, ιδιαίτερα στη λειτουργία της κρατικής επιχείρησης φυσικού αερίου Naftogaz, και βελτίωσης του κλίματος επιχειρηματικότητας.

Η συμφωνία ανακοινώθηκε μία ημέρα αφότου η μεταβατική ουκρανική κυβέρνηση ανακοίνωσε την αύξηση του κόστους του φυσικού αερίου κατά 50% από 1η Μαΐου, αίροντας τιμολογιακές προστασίες για νοικοκυριά και καταναλωτές. Η κατάργηση των εν λόγω επιδομάτων ήταν πάγιο αίτημα του ΔΝΤ ήδη από το 2008.

Άμεσος δημοσιονομικός στόχος του προγράμματος είναι η συρρίκνωση του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 2,5% του ΑΕΠ έως το 2016.

Η συμφωνία θα πρέπει να επικυρωθεί από τη Διοίκηση του Ταμείου, κάτι που αναμένεται να γίνει τον Απρίλιο.
Πηγή: Αλέξανδρος Μαράκης