Σε περιοχή με μέγεθος 7 Βρετανιών συνεχίζονται οι έρευνες για το Boeing

Στον αγώνα για τον εντοπισμό πιθανών συντριμμιών του χαμένου αεροσκάφους της Malaysia Airlines έχουν «ριχτεί» από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης 12 αεροσκάφη και δύο πλοία, καθώς συνεχίζεται για ένατη πλέον ημέρα η έρευνα στα νερά του Ινδικού Ωκεανού.

Το μέγεθος της ζώνης έρευνας έχει περιοριστεί σημαντικά, στα 1,6 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα, έκταση που παραμένει ωστόσο τεράστια, σχεδόν επτά φορές το εμβαδόν της Βρετανίας.

Οι επιχειρήσεις της Τετάρτης επικεντρώνονται σε μία περιοχή περίπου 80.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Στις έρευνες συμμετέχουν αεροσκάφη και πλοία των Ηνωμένων Πολιτειών, της Κίνας, της Νότιας Κορέας, της Αυστραλίας, και της Νέας Ζηλανδίας. Οι έρευνες εκτυλίσσονται πλέον αποκλειστικά στο «νότιο διάδρομο».

Στόχος των προσπαθειών είναι να δώσουν στους απεγνωσμένους συγγενείς των 239 επιβαινόντων απτά στοιχεία για το τι συνέβη στα αγαπημένα τους πρόσωπα, δύο ημέρες αφότου ο πρωθυπουργός της Μαλαισίας ανακοίνωσε πως, βάσει ανάλυσης δεδομένων από δορυφόρους, οι μαλαισιανές Αρχές έχουν συμπεράνει πως το Boeing 777-200 συνετρίβη αύτανδρο στο νότιο Ινδικό Ωκεανό.

Πολλοί συγγενείς των θυμάτων, ιδιαίτερα στην Κίνα, έχουν εκφράσει εντονότατες αμφιβολίες για την εγκυρότητα των στοιχείων που παρουσίασε η Μαλαισία, καταγγέλλοντας συγκάλυψη και εντυπωσιακή κακοδιαχείριση της όλης υπόθεσης.

Από την πλευρά του, το Πεκίνο έχει απαιτήσει την κοινοποίηση των στοιχείων που έχει στη διάθεσή της η Μαλαισία, έχοντας στείλει ειδικό απεσταλμένο στην Κουάλα Λουμπούρ.

Παράλληλα, οι ερευνητές δίνουν και έναν αγώνα ενάντια στο χρόνο, καθώς τα δύο «μαύρα κουτιά» του χαμένου αεροσκάφους εκπέμπουν σήματα για 30 μέρες μετά από κάθε συντριβή, γεγονός που δίνει 13 μέρες μέχρι το σήμα να «πεθάνει».
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ