«Δεν θα φορολογήσουμε τις μεγάλες περιουσίες... θα μπορούσαμε να φορολογήσουμε τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων»

Αντιδράσεις προκαλούν, μόλις δύο ημέρες μετά την ορκωμοσία της κυβέρνησης του Ματέο Ρέντσι, οι δηλώσεις που έκανε ένας από τους πιο στενούς του συνεργάτες, ο Γκρατσιάνο Ντελρίο, υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ περί επέκτασης της φορολογικής βάσης.

«Δεν θα φορολογήσουμε τις μεγάλες περιουσίες, αλλά θα μπορούσαμε να αποφασίσουμε να επιβάλουμε φόρους στα έσοδα από τις αποδόσεις των ομολόγων του δημοσίου», δήλωσε ο Ντελρίο σε εκπομπή του δημόσιου τηλεοπτικού καναλιού RAI 3.

«Αν μια ηλικιωμένη κυρία έχει αγοράσει ομόλογα αξίας εκατό χιλιάδων ευρώ και εμείς της ζητήσουμε είκοσι πέντε ή τριάντα ευρώ, δεν νομίζω ότι θα αντιμετωπίσει πρόβλημα υγείας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γκρατσιάνο Ντελρίο.

Ιταλικά μέσα ενημέρωσης πρόβαλαν με ιδιαίτερη έμφαση την τοποθέτησή αυτή και η κεντροδεξιά αντιπολίτευση της Φόρτσα Ιτάλια αντέδρασε έντονα, κάνοντας λόγο περί «απαράδεκτης αύξησης της φορολογικής πίεσης σε χρόνο-ρεκόρ, ενώ μέχρι τώρα ο Ρέντσι δεσμευόταν για το ακριβώς αντίθετο».

Και η Νέα Κεντροδεξιά, το κόμμα που αποτελεί τον συντηρητικό κυβερνητικό εταίρο του Ιταλού 39χρονου πρωθυπουργού, εξέφρασε την αντίθεσή της στην πρόθεση φορολόγησης των απολαβών που προκύπτουν από την κατοχή ομολόγων του δημοσίου.

Ο Ρέντσι αντέδρασε διαβεβαιώνοντας ότι —αντίθετα με όσα είπε ο Ντελρίο— «στον ορίζοντα της κυβέρνησης υπάρχει η σταδιακή μείωση της φορολογικής πίεσης».
Πηγή: skai.gr