Στις 16 Φεβρουαρίου αρχίζει μία από τις τέσσερις δίκες του Μόρσι

Στις 16 Φεβρουαρίου αναμένεται να αρχίσει η δεύτερη από τις τέσσερις δίκες του ανατραπέντος ισλαμιστή προέδρου της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι, με την κατηγορία της συνεργασίας με ξένες οργανώσεις, όπως η Χαμάς και Χεζμπολάχ, με στόχο τη διάπραξη τρομοκρατικών επιθέσεων.

Πέραν του κ. Μόρσι, ακόμα 35 άνθρωποι θα παρουσιαστούν ενώπιον του δικαστηρίου για την ίδια υπόθεση, μεταξύ των οποίων ηγετικά στελέχη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας και αξιωματούχοι που υπηρέτησαν κατά την προεδρία του.

Οι συλληφθέντες κατηγορούνται για τη διενέργεια «κατασκοπείας προς όφελος της διεθνούς οργάνωσης της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, της στρατιωτικής της πτέρυγας, και της Χαμάς», σύμφωνα με δικαστικές πηγές που επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

Θα κληθούν επίσης να απολογηθούν «για τρομοκρατικές ενέργειες στη χώρα με στόχο τα αγαθά και τους θεσμούς της» και για την κατηγορία ότι επιζητούσαν «να προκαλέσουν χάος [...] συμμαχώντας με τζιχαντιστικές οργανώσεις», σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Ο ανατραπείς πρώην πρόεδρος της Αιγύπτου δικάζεται στο πλαίσιο τριών ακόμα υποθέσεων, όπου οι κατηγορίες επισείουν μέχρι και τη θανατική ποινή.

Η δίκη του για «υποκίνηση στο φόνο» διαδηλωτών κατά την προεδρία του, η μόνη που έχει έως τώρα φτάσει στο δικαστήριο, θα ξαναρχίσει την 1η Φεβρουαρίου.

Επίσης, θα παρουσιαστεί ενώπιον δικαστηρίου από τις 28 Ιανουαρίου, κατηγορούμενος ότι δραπέτευσε από τη φυλακή κατά την εξέγερση η οποία ξέσπασε στις αρχές του 2011 και οδήγησε στην πτώση του προκατόχου του Χόσνι Μουμπάρακ.

Ο Μόρσι διώκεται εξάλλου και σε μια τέταρτη υπόθεση για «περιφρόνηση του δικαστηρίου», για την οποία ωστόσο δεν έχει οριστεί προς το παρόν δικάσιμος.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ, με πληροφορίες από ΑΜΠΕ/Γαλλικό Πρακτορείο