Επικοινωνία Ομπάμα-Νετανιάχου μετά τις βολές Τελ Αβίβ για τη συμφωνία με Ιράν

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου είχε ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπαράκ Ομπάμα, με αντικείμενο την προσωρινή συμφωνία για την περιστολή του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν που επετεύχθη τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής στη Γενεύη μεταξύ της Τεχεράνης και της Ομάδας P5+1.

Η επικοινωνία έρχεται στον απόηχο των δηλώσεων Νετανιάχου πως το Ισραήλ δεν δεσμεύεται από «το ιστορικό λάθος» που επιτρέπει στο Ιράν να οικοδομήσει το πυρηνικό του οπλοστάσιο.

Ο κ. Ομπάμα διαβεβαίωσε τον ισραηλινό ηγέτη ότι επιθυμεί να ξεκινήσει άμεσα διαβουλεύσεις με το Ισραήλ «αναφορικά με τις προσπάθειές μας να διαπραγματευτούμε μία λύση σε βάθος», όπως διεμήνυσε η αναπληρωτής εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζος Έρνεστ.

«Ο πρόεδρος υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ θα παραμείνουν σταθερές στη δέσμευσή τους απέναντι στο Ισραήλ, το οποίο έχει σοβαρούς λόγους να είναι επιφυλακτικό σχετικά με τις προθέσεις του Ιράν [...] Οι δύο ηγέτες επαναβεβαίωσαν τον κοινό τους στόχο να αποτρέψουν την απόκτηση ενός πυρηνικού όπλου από το Ιράν», συμπλήρωσε ο κ. Έρνεστ.

Βάσει της συμφωνίας που επετεύχθη στη Γενεύη, το Ιράν θα περιορίσει τον εμπλουτισμό ουρανίου πέρα από το όριο του 5% και θα «εξουδετερώσει» τα ήδη διαθέσιμα αποθέματα ουρανίού που έχουν εμπλουτιστεί πέρα από αυτό το σημείο.

Παράλληλα, η Τεχεράνη θα επιτρέψει στους αρμόδιους ελεγκτές καθημερινή πρόσβαση στις πυρηνικές μονάδες του Νατάνζ και του Φορντό, ενώ ταυτόχρονα θα σταματήσει τις εργασίες στη μονάδα του Αράκ, όπου πιστεύεται ότι θα παραγόταν πλουτώνιο.

Ως αντάλλαγμα, το περσικό κράτος δεν θα υποστεί νέες κυρώσεις για διάστημα έξι μηνών, εφόσον τηρήσει τη συμφωνία, ενώ επίσης θα λάβει «ανακούφιση» ύψους 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε διάφορους βιομηχανικούς κλάδους.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ