Δεν πρόκειται να δεχθούμε τη σορό του Πρίμπκε, λέει η γενέτειρά του

Καμία πρόθεση να φιλοξενήσει τη σορό του Ναζί εγκληματία πολέμου Έριχ Πρίμπκε δεν έχει η γενέτειρά του στη Γερμανία.

«Δε θέλουμε [το σώμα] του, και σε κάθε περίπτωση δεν έχει δικαίωμα να θαφτεί εδώ», δήλωσε χαρακτηριστικά στο Γαλλικό Πρακτορείο η εκπρόσωπος του Δήμου της πόλης Χένιγκσντορφ, στην πρώην Ανατολική Γερμανία, Ιλιόνα Μόεζερ.

Όπως εξήγησε, μη κάτοικοι της πόλης δεν έχουν δικαίωμα να έχουν τάφο στο τοπικό νεκροταφείο, παρά μόνο εάν πεθάνουν ενώ βρίσκονται στο Χένιγκσντορφ ή εάν υπάρχει κάποιος οικογενειακός τάφος.

Βεβαίως, όπως παραδέχτηκε η κ. Μόεζερ, στην περίπτωση του Πρίμπκε, «αυτός ο κανόνας μας βολεύει».

Ο Πρίμπκε καταδικάστηκε το 1998 σε ισόβια κάθειρξη στην Ιταλία, για τη σφαγή 335 αμάχων στα Αρδεατικά Σπήλαια, κοντά στη Ρώμη, το 1944. Δεν εξέφρασε ποτέ μετάνοια για τις πράξεις του, και μάλιστα κατηγόρησε τους αντάρτες για τη σφαγή.

Πέθανε σε ηλικία 100 ετών στις 11 Οκτωβρίου, ωστόσο η σορός του παραμένει σε στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ρώμης, καθώς ούτε η Αργεντινή, όπου έζησε επί δεκαετίες, ούτε η Ρώμη, όπου καταδικάσθηκε σε ισόβια κάθειρξη, δέχονται να γίνουν ο χώρος ταφής του.

Την Τρίτη, διακόπηκε η θρησκευτική κηδεία του, που θα γινόταν κοντά στη Ρώμη, εξαιτίας της παρουσίας νεοναζί.

Η απόφαση διακοπής της κηδείας ελήφθη από τον περιφερειάρχη της Ρώμης Τζουζέπε Πεκοράρο, λόγω φόβων ότι η τελετή θα μετατρεπόταν σε νεοναζιστική εκδήλωση.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ