Συνάντηση Ομπάμα με επικεφαλής Κογκρέσου σε μία ύστατη προσπάθεια μετά τη διακοπή των πληρωμών

Τους ηγέτες των κομμάτων στο Κογκρέσο θα δεχθεί απόψε (00.30 ώρα Ελλάδας), στο Λευκό Οίκο, ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, προκειμένου να συζητήσουν τα θέματα του προϋπολογισμού της κυβέρνησης και της αύξησης του ορίου του χρέους, καθώς συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα η παράλυση των ομοσπονδιακών υπηρεσιών της χώρας.

Εν τω μεταξύ, οι Ρεπουμπλικάνοι της Βουλής των Αντιπροσώπων ετοιμάζονται να ψηφίσουν σήμερα μια σειρά νομοσχεδίων που θα επιτρέψουν να επαναλειτουργήσει εν μέρει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση, μολονότι ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έχει απειλήσει ότι θα ασκήσει βέτο σε αυτά τα αποσπασματικά μέτρα.

Τα πέντε μίνι-νομοσχέδια που προωθούν οι Ρεπουμπλικάνοι αφορούν τη χρηματοδότηση των μουσείων και εθνικών μνημείων, των υπηρεσιών που παρέχουν αρωγή στους βετεράνους, της πόλης της Ουάσινγκτον, των εφέδρων του στρατού και της έρευνας για σοβαρές ασθένειες, όπως ο καρκίνος.

Μέχρι στιγμής δεν έχει προσδιοριστεί το πότε ακριβώς θα γίνουν οι ψηφοφορίες.
Ο επικεφαλής της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Γερουσία, Χάρι Ρέιντ, χαρακτήρισε "τρελή" την ιδέα των Ρεπουμπλικάνων βουλευτών. "Το να ξανανοίξουν μόνο τις κρατικές υπηρεσίες που τους αρέσουν δεν είναι υπεύθυνη λύση", τόνισε.

Μια πρώτη απόπειρα έγκρισης τριών νομοσχεδίων για τη μερική επαναλειτουργία των ομοσπονδιακών υπηρεσιών, το βράδυ της Τρίτης, απέτυχε καθώς οι Δημοκρατικοί αρνήθηκαν να τα ψηφίσουν και έτσι δεν συγκεντρωνόταν η αναγκαία πλειοψηφία των δύο τρίτων του Σώματος. Στις νέες ψηφοφορίες, σήμερα, αρκεί απλή πλειοψηφία για να εγκριθούν τα νομοσχέδια.

ΔΝΤ: Προσωρινά «ήπια» η διακοπή λειτουργίας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης

Η διακοπή λειτουργίας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης στις ΗΠΑ προς το παρόν έχει «ήπιες» επιπτώσεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές, όμως μακροπρόθεσμα θα μπορούσε να οδηγήσει σε έναν περιορισμό στις χορηγήσεις πιστώσεων εξαιτίας της «αβεβαιότητας» που προκαλεί, εκτίμησε σήμερα μια ειδικός του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).

«Η διακοπή της λειτουργίας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης μέχρι στιγμής ήταν ήπια, με τις επιπτώσεις στις αγορές να είναι σχετικά περιορισμένες», δήλωσε η Λόρα Κόντρις, επικεφαλής του τμήματος Παγκόσμιας Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στο ΔΝΤ.

Τα χρηματιστήρια σε διεθνές επίπεδο έχουν αντιδράσει συγκρατημένα στη μερική διακοπή λειτουργίας τμημάτων της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των ΗΠΑ.

Παρόλα αυτά η Κόντρις προειδοποίησε ότι η «αβεβαιότητα» που προκαλεί η κατάσταση αυτή θα έχει επιπτώσεις στην οικονομία.

«Κάθε φορά που αυξάνεται η αβεβαιότητα, μπορεί να υπάρξουν επιπτώσεις στη ζήτηση και πιθανόν στην προσφορά πιστώσεων», σημείωσε η Κόντρις στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Ουάσινγκτον.

Το σύνολο των ειδικών προβλέπει ότι η διακοπή της λειτουργίας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης θα μειώσει την ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας κατά μερικά δέκατα το τρίτο τρίμηνο του έτους, ενώ εμφανίζονται ιδιαίτερα ανήσυχοι για μια πιθανή χρεοκοπία των ΗΠΑ, στην περίπτωση που το Κογκρέσο δεν αυξήσει το όριο του ομοσπονδιακού χρέους μέχρι τις 17 Οκτωβρίου.
Πηγή: Με πληροφορίες από ΑΠΕ