Κλείσιμο

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για ένα μήνα η Αίγυπτος – 149 νεκροί ο επίσημος απολογισμός

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για έναν μήνα κήρυξε ολόκληρη την Αίγυπτο ο μεταβατικός πρόεδρος της χώρας Αντλί Μανσούρ, έπειτα από τις ταραχές της Τετάρτης.

Σε καταδίκη της βίαιης καταστολής των κινητοποιήσεων προχώρησαν οι ΗΠΑ, επικρίνοντας παράλληλα την επιβολή κατάστασης έκτακτης ανάγκης. Παράλληλα, την παραίτησή του ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος και νομπελίστας Ειρήνης Μοχάμεντ Ελ-Μπαραντέι.

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης τέθηκε σε εφαρμογή από τις 16:00 τοπική ώρα και ώρα Ελλάδος.

Παράλληλα, απαγόρευση κυκλοφορίας στο Κάιρο και 10 επαρχίες από τις 19:00 το απόγευμα έως τις 6:00 το πρωί διέταξε η αιγυπτιακή κυβέρνηση. Όπως διεμήνυσε το υπουργικό συμβούλιο, όποιος εντοπισθεί να παραβιάζει την απαγόρευση θα φυλακίζεται.
Εν τω μεταξύ, συγκεχυμένες παραμένουν οι πληροφορίες όσον αφορά τον ακριβή αριθμό των θυμάτων του νέου λουτρού αίματος που έλαβε χώρα στην Αίγυπτο, αφότου την Τετάρτη οι δυνάμεις ασφαλείας διέλυσαν δύο μαζικούς καταυλισμούς διαμαρτυρίας των Αδελφών Μουσουλμάνων στο Κάιρο.

Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι λόγο για εκατοντάδες νεκρούς, καταγγέλλοντας πως οι δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ εναντίον των υποστηρικτών τους, τη στιγμή που ο επίσημος απολογισμός του υπουργείου Υγείας τοποθετεί τον αριθμό των θυμάτων στα 149, με 1.403 τραυματίες σε ολόκληρη τη χώρα.

Σύμφωνα με την Αδελφότητα, μεταξύ των νεκρών βρίσκεται και η κόρη ηγετικού στελέχους της ισλαμικής οργάνωσης.

Ανάμεσα στα θύματα βρίσκονται έξι νεκροί αστυνομικοί, όπως μεταδίδει η κρατική τηλεόραση της Αιγύπτου, επικαλούμενη στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών. Ακόμα 66 αστυνομικοί έχουν τραυματιστεί.

Το βρετανικό δίκτυο Sky News μεταδίδει πως νεκρός από πυρά έπεσε και ο εικονολήπτης του, Μικ Ντιν.

Πέραν του Καΐρου, συγκρούσεις έλαβαν χώρα και στην Αλεξάνδρεια, το Σουέζ, τη Μένια και την Ασουίτ. Τουλάχιστον τρεις κόπτικες εκκλησίες πυρπολήθηκαν από οπαδούς του ανατραπέντα ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι.

 

Το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε νωρίτερα ότι οι δυνάμεις ασφαλείας λαμβάνουν όλα τα «αναγκαία μέτρα» για να διαλυθούν οι καταλήψεις, προσθέτοντας πως προσφέρει «ασφαλή έξοδο» δίχως διώξεις σε όσους επιθυμούν να φύγουν από τους καταυλισμούς, και ότι επιθυμεί «να μην χυθεί αιγυπτιακό αίμα».

Σημειώνεται ότι οι ισλαμιστές διαδηλωτές είχαν στρατοπεδεύσει έξω από το τζαμί της Ραμπάα αλ-Ανταουίγια και την πλατεία Νάντα για τις τελευταίες έξι εβδομάδες, διαμαρτυρόμενοι για την ανατροπή του προέδρου Μόρσι από τις Ένοπλες Δυνάμεις στις 3 Ιουλίου. Περισσότεροι από 250 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί έκτοτε σε συγκρούσεις.

Αντιδράσεις OHE, Ευρώπης και Τουρκίας

Το νέο αιματοκύλισμα στην Αίγυπτο προκάλεσε την αντίδραση των Ηνωμένων Εθνών, των Βρυξελλών αλλά και της Άγκυρας, με την Ευρωπαϊκή Ένωση να κάνει έκκληση για αυτοσυγκράτηση, και τον τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να ζητά παρέμβαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου.

Σε καταδίκη των βίαιων επεισοδίων προχώρησαν επίσης Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία.

Από την πλευρά του ΟΗΕ, ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού, Μπαν Κι-μουν καταδίκασε τη χρήση βίας για την διάλυση των καταυλισμών, προσθέτοντας πως τα έως τώρα στοιχεία καταδεικνύουν πως εκατοντάδες άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους.

Τα γεγονότα καταδίκασαν επίσης ο τούρκος πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιούλ, αλλά και το Ιράν.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ