Συντριπτικές νίκες Μουγκάμπε εν μέσω καταγγελιών για νοθεία

Στην προεδρία της Ζιμπάμπουε επανεξελέγη ο 89χρονος Ρόμπερτ Μουγκάμπε, σύμφωνα με ανακοίνωση της εκλογικής επιτροπής της χώρας, με τον κύριο αντίπαλό του ωστόσο να καταγγέλλει τεράστιας κλίμακας νοθεία και να υπόσχεται πως θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη κατά του αποτελέσματος.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που έδωσε στη δημοσιότητα η εκλογική επιτροπή, ο κ. Μουγκάμπε απέσπασε το 61% της λαϊκής ψήφου, τη στιγμή που ο κύριος αντίπαλός του, πρωθυπουργός Μόργκαν Τσβανγκιράι, απέσπασε το 34%.

Πρόκειται για την έβδομη προεδρική θητεία του 89χρονου Μουγκάμπε, ο οποίος παραμένει στην εξουσία επί περίπου 33 χρόνια.

Η επιτυχία μάλιστα είναι διπλή για τον κ. Μουγκάμπε, καθώς πέραν των προεδρικών εκλογών το κόμμα του ZANU-PF πέτυχε συντριπτική νίκη και στις παράλληλες βουλευτικές εκλογές, κερδίζοντας 158 από τις 210 έδρες του κοινοβουλίου, έναντι μόλις 49 εδρών για την παράταξη MDC του κ. Τσβανγκιράι.

Η πλειοψηφία 2/3 επιτρέπει στο κόμμα του κ. Μουγκάμπε να προβεί σε συνταγματικές αναθεωρήσεις και τροποποιήσεις υφιστάμενων νόμων δίχως την υποστήριξη του κ. Τσβανγκιράι.

Τα δύο κόμματα συνυπήρχαν σε κυβέρνηση συνεργασίας από το 2008, όταν οι τότε αμφιλεγόμενες εκλογές προκάλεσαν κύμα βίας στην αφρικανική χώρα.

Απαντώντας στις νίκες Μουγκάμπε, ο κ. Τσβανγκιράι έκανε λόγο για «νοθευμένες και κλεμμένες εκλογές» που ρίχνουν τη «θρηνούσα» Ζιμπάμπουε σε μία «συνταγματική, πολιτική και οικονομική κρίση», προειδοποιώντας δε πως το κόμμα του δεν πρόκειται να «συμμετάσχει σε κανέναν κυβερνητικό θεσμό».

Τέλος, ο κ. Τσβανγκιράι σημείωσε πως θα προσφύγει στα δικαστήρια κατά του εκλογικού αποτελέσματος, προσθέτοντας ότι θα δώσει στη δημοσιότητα έναν ολόκληρο φάκελο με περιστατικά νοθείας.

Σημειώνεται πως η μεγαλύτερη εποπτική οργάνωση της χώρας έχει ήδη αναφέρει πως περίπου ένα εκατομμύριο ψηφοφόροι δεν μπόρεσαν να ψηφίσουν λόγω τεχνικών προβλημάτων που παρατηρήθηκαν σε προπύργια του MDC.

Την ανησυχία της έχει ήδη εκφράσει η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ