Εκστρατεία για τον εντοπισμό εγκληματιών πολέμου των Ναζί στη Γερμανία

Εκστρατεία για τον εντοπισμό των τελευταίων επιζώντων εγκληματιών πολέμου του ναζιστικού καθεστώτος του Τρίτου Ράιχ ξεκίνησε την Τρίτη το εβραϊκό Κέντρο Simon Wiesenthal, υποσχόμενο αμοιβές για όσους δώσουν χρήσιμες πληροφορίες.

Η εκστρατεία, που βασίζεται κυρίως σε αφίσες, αποσκοπεί στην ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του κοινού. Λαμβάνει χώρα σε αρκετές πόλεις της Γερμανίας, μεταξύ των οποίων το Βερολίνο και το Αμβούργο.

«Δυστυχώς, πολύ λίγοι άνθρωποι από αυτούς που διέπραξαν τα εγκλήματα [πολέμου] έχουν υποχρεωθεί να πληρώσουν για αυτά», δήλωσε, με αφορμή την έναρξη της εκστρατείας, ο επικεφαλής του ισραηλινού γραφείου του Κέντρου Εφραΐμ Ζούροφ, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Βερολίνο.

«Η πάροδος του χρόνου, σε καμία περίπτωση δεν μειώνει τα εγκλήματα αυτά», συμπλήρωσε.

Όπως εκτίμησε ο κ. Ζούροφ, μονάχα στη Γερμανία υπάρχουν ακόμα περίπου 60 επιζώντες εγκληματίες πολέμου των Ναζί, οι οποίοι μπορούν ακόμα να δικαστούν.

Για κάθε αξιοποιήσιμη πληροφορία που δίνεται και οδηγεί σε απαγγελία κατηγοριών κατά ενός εγκληματία πολέμου, το Κέντρο Simon Wiesenthal υπόσχεται αμοιβή ύψους 5.000 ευρώ.

Ακόμα 5.000 ευρώ θα δίνονται στον εκάστοτε πληροφοριοδότη σε περίπτωση καταδίκης του υπόπτου για τον οποίο έδωσε πληροφορίες.

Τέλος, οι πληροφοριοδότες θα λαμβάνουν αμοιβή 100 ευρώ για κάθε ημέρα φυλάκισης που υπηρετεί ο καταδικασθείς, με όριο τις 150 ημέρες.

Συνεπώς, ο κάθε πληροφοριοδότης μπορεί να κερδίσει έως 25.000 ευρώ.

Τουλάχιστον 6 εκατομμύρια Εβραίοι έχασαν τη ζωή τους στο Ολοκαύτωμα του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Πολλοί από αυτούς έσβησαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης των Ναζί.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ