Εξηγήσεις από ΗΠΑ για τις αποκαλύψεις περί κατασκοπείας κατά της Ε.Ε. ζητά η Κομισιόν

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ζητήσει εξηγήσεις από αξιωματούχους των Ηνωμένων Πολιτειών αναφορικά με πολύκροτο δημοσίευμα του περιοδικού Der Spiegel που αναφέρει ότι η Ε.Ε. είναι στόχος κατασκοπευτικών δραστηριοτήτων από τις ΗΠΑ, όπως δήλωσε την Κυριακή, εκπρόσωπος τη Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Ήλθαμε αμέσως σε επαφή με τις αμερικανικές αρχές στην Ουάσινγκτον και τις Βρυξέλλες και ζητήσαμε εξηγήσεις για τις πληροφορίες αυτές. Μας είπαν ότι θα επαληθεύσουν την ακρίβεια των πληροφοριών αυτών που δημοσιεύθηκαν χθες και ότι θα μας απαντήσουν», τονίζεται σε ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Το γερμανικό περιοδικό επικαλείται ως πηγή έγγραφα που του παρέδωσε ο φυγάς πρώην σύμβουλος των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, Έντουαρντ Σνόουντεν.

Σύμφωνα με έγγραφο του Σνόουντεν, που χρονολογείται από τον Σεπτέμβριο του 2010 και φαίνεται να έχει περιέλθει, εν μέρει τουλάχιστον, σε γνώση του Der Spiegel, οι αμερικανικές υπηρεσίες είχαν εγκαταστήσει κοριούς στο κτίριο της αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Ουάσιγκτον, ενώ, επιπλέον, είχαν διεισδύσει στο εσωτερικό δίκτυο υπολογιστών της αντιπροσωπείας.

Έτσι, μπορούσαν να παρακολουθήσουν συνομιλίες στους χώρους του κτηρίου, έγγραφα στους υπολογιστές των στελεχών της αντιπροσωπείας, καθώς και την ηλεκτρονική αλληλογραφία τους. Επίσης, σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό, υπό παρακολούθηση ήταν η αντιπροσωπεία της Ε.Ε. στα Ηνωμένα ΄Εθνη.

Το Der Spiegel υποστηρίζει μάλιστα ότι είχε καταγραφεί τουλάχιστον ένα κρούσμα παρακολούθησης ακόμα και στην «πρωτεύουσα της Ευρώπης», στην έδρα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Συμβουλίου Υπουργών.

Συγκεκριμένα, γίνεται λόγος για ένα περιστατικό που θορύβησε τους τεχνικούς ασφαλείας στις Βρυξέλλες πριν από πέντε χρόνια: στο κτίριο Γιούστους- Λίπσιους που αποτελεί έδρα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, είχαν εντοπιστεί ύποπτες τηλεφωνικές κλήσεις.

Οι τεχνικοί ασφαλείας προσπάθησαν να εντοπίσουν τον χώρο από τον οποίο προέρχονταν οι κλήσεις αυτές και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι προέρχονταν από την ευρωπαϊκή έδρα του ΝΑΤΟ, που εδρεύει σε προάστιο των Βρυξελλών και συγκεκριμένα από έναν απομονωμένο τομέα υψηλής ασφαλείας του κτιρίου, που χρησιμοποιείται από στελέχη των αμερικανικών υπηρεσιών.

Σχόλια Ευρωπαίων πολιτικών

Για «τεράστιο σκάνδαλο» κάνει λόγο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς.

Για πρακτικές που θυμίζουν «τις μεθόδους που χρησιμοποιούνταν από εχθρούς επί Ψυχρού Πολέμου» κάνει λόγο η υπουργός Δικαιοσύνης της Γερμανίας Σαμπίν Λεουθέσερ-Σάρενμπεργκερ.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων Έλμαρ Μπροκ δηλώνει «η κατασκοπεία έχει πάρει διαστάσεις που θα θεωρούσα απίθανες σε μία δημοκρατία».

«Είναι απαράδεκτο να παρακολουθούνται Ευρωπαίοι πολιτικοί και διπλωμάτες, η εμπιστοσύνη μας έχει κλονιστεί» υποστηρίζει ο Γερμανός ευρωβουλευτής Μάνφρεντ Βέμπερ.

΄Οσο για τον συμπροεδρεύοντα των Ευρωπαίων Πρασίνων, Ντανιέλ Κον Μπέντιτ, υποστηρίζει ότι εδώ που έχουμε φτάσει δεν αρκεί μία απλή διαμαρτυρία:

«Οι Ευρωπαίοι πρέπει να σταματήσουν αμέσως τις διαβουλεύσεις για μία ζώνη ελεύθερων συναλλαγών με τις ΗΠΑ» λέει ο Γαλλογερμανός πολιτικός στην ηλεκτρονική έκδοση του Der Speigel.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ, με πληροφορίες από Deutsche Welle