Ρωσία: Παράνομη η επιβολή ζώνης μη πτήσεων στη Συρία – F16 και Patriot στην Ιορδανία

Τυχόν επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στους αιθέρες της Συρίας θα συνιστούσε παράβαση του διεθνούς δικαίου, όπως διεμήνυσε το Σάββατο ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, λίγες ώρες αφότου το Πεντάγωνο ανακοίνωσε πως θα διατηρήσει μαχητικά αεροσκάφη F-16 και αντιαεροπορικούς πυραύλους Patriot στην γειτονική Ιορδανία.

«Έχουν υπάρξει διαρροές από Δυτικά μέσα ενημέρωσης αναφορικά με τις σοβαρές σκέψεις να δημιουργηθεί μία ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Συρία, μέσω της τοποθέτησης πυραυλικών συστημάτων Patriot και F-16 στην Ιορδανία.

»Δεν χρειάζεται να είσαι κανένας ειδικός ώστε να καταλάβεις πως αυτό παραβιάζει το διεθνές δίκαιο», σημείωσε δηκτικά ο κ. Λαβρόφ, στο πλαίσιο κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον ιταλό ομόλογό του στην Μόσχα.

Οι πύραυλοι Patriot
και τα μαχητικά έχουν μεταφερθεί στην Ιορδανία στο πλαίσιο στρατιωτικών ασκήσεων που θα λάβουν χώρα στην περιοχή την ερχόμενη εβδομάδα.

Ωστόσο, όπως δήλωσε το Σάββατο εκπρόσωπος του Πενταγώνου στην Ουάσιγκτον, υπήρξε ιορδανικό αίτημα για παραμονή των αμερικανικών όπλων στην χώρα και μετά το πέρας των ασκήσεων, αίτημα που έγινε δεκτό από τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ, Τσακ Χέιγκελ.

Το ζήτημα της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων έχει έλθει στο προσκήνιο έπειτα από την απόφαση του Λευκού Οίκου να εφοδιάσει με φονικό οπλισμό τους σύρους αντικαθεστωτικούς αντάρτες που μάχονται κατά του καθεστώτος του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ.

Η απόφαση των ΗΠΑ ελήφθη ως απάντηση στα στοιχεία που διαθέτει η Ουάσιγκτον περί χρήσης χημικών όπλων από την πλευρά της Δαμασκού στην συριακή εμφύλια σύρραξη. Παρά ταύτα,η Ρωσία έχει απορρίψει ως ανεπαρκείς τις αμερικανικές αποδείξεις.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ