ΟΗΕ: Πάνω από 1,5 εκατομμύρια οι πρόσφυγες της σύρραξης στη Συρία

Ο αριθμός των προσφύγων που έχουν εγκαταλείψει τη Συρία κατά τη διάρκεια της εμφύλιας σύρραξης που ταλανίζει τη χώρα έχει πλέον υπερβεί τα 1,5 εκατομμύρια ψυχές, όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR).

«Το γεγονός ότι περισσότεροι από 1,5 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν καταγραφεί ή έχουν προγραμματίσει συνάντηση με την UNHCR δυστυχώς σημαίνει πως ο πραγματικός αριθμός είναι πολύ υψηλότερος», αναφέρει χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή της η Ύπατη Αρμοστεία, δίχως να προσφέρει μία εκτίμηση του πραγματικού συνόλου.

Η UNHCR έχει καταγράψει περίπου 1 εκατομμύριο πρόσφυγες από τις αρχές του έτους, όπως δήλωσε από τη Γενεύη ο εκπρόσωπος της Αρμοστείας, Νταν Μακνόρτον, γεγονός που σημαίνει ότι κάθε μήνα τουλάχιστον 250.000 σύροι εγκαταλείπουν τη χώρα τους επιζητώντας ασφάλεια σε μία από τις γειτονικές χώρες.

Οι μεγαλύτεροι αριθμοί καταγεγραμμένων προσφύγων σημειώθηκαν στο Λίβανο (470.457) και την Ιορδανία (473.587), ενώ η Τουρκία εκτιμά πως φιλοξενεί περισσότερους από 300.000 πρόσφυγες.

«Οι πρόσφυγες κάνουν λόγο για αυξημένες συγκρούσεις και οικισμούς που αλλάζουν χέρια [...] που έχει σαν αποτέλεσμα τη φυγή όλο και περισσότερων αμάχων», συμπλήρωσε ο UNHCR.

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές Μαΐου το Γραφείο Συντονισμού του ΟΗΕ για Ανθρωπιστικά Θέματα (OCHA) ανακοίνωσε πως περίπου 4,25 εκατομμύρια άνθρωποι, έχουν εκτοπιστεί εντός της Συρίας λόγω της εμφύλιας διαμάχης.

Προπολεμικά, ο πληθυσμός της Συρίας ήταν 23 εκατομμύρια. Αυτό σημαίνει πως πάνω από το 25% των κατοίκων της χώρας έχουν υποχρεωθεί να εγκαταλείψουν την εστία τους λόγω του πολέμου.

Ο ΟΗΕ εκτιμά ότι τουλάχιστον 80.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στο πλαίσιο της σύγκρουσης, η οποία μαίνεται από τον Μάρτιο του 2011.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ