Νιγηρία: 12 αστυνομικοί νεκροί σε ενέδρα ανταρτών στο Δέλτα του Νίγηρα

Δώδεκα νιγηριανοί αστυνομικοί έχασαν τη ζωή τους στο Δέλτα του ποταμού Νίγηρα, όταν το σκάφος όπου επέβαιναν δέχθηκε επίθεση από ένοπλους αντάρτες που επιχειρούν στην πετρελαιοπαραγωγό περιοχή, όπως ανακοίνωσαν την Κυριακή οι τοπικές Αρχές.

Άλλοι 38 αστυνομικοί, οι οποίοι επέβαιναν στο ίδιο πλοιάριο, επιβίωσαν της επίθεσης. Το περιστατικό έλαβε χώρα είτε την Παρασκευή είτε το Σάββατο, ωστόσο οι πληροφορίες παραμένουν συγκεχυμένες.

Η επίθεση εγείρει ανησυχίες για την ασφάλεια του προσωπικού και των εγκαταστάσεων των πολυεθνικών πετρελαϊκών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στο Δέλτα.

Δυο οργανώσεις έχουν έως τώρα αναλάβει την ευθύνη για την επίθεσή, συμπεριλαμβανομένου του Κινήματος για την Χειραφέτηση του Δέλτα του Νίγηρα (MEND). To MEND ήταν η κυριότερη αντάρτικη οργάνωση στην περιοχή έως τη γενική αμνηστία που δόθηκε τ0 2009. Παρά ταύτα, πρόσφατα προειδοποίησε ότι προτίθεται να συνεχίσει την εκστρατεία βίας.

Όπως δήλωσαν στο πρακτορείο Reuters ο αρχηγός της νιγηριανής Αστυνομίας και ένας μαχητής του MEND, η επίθεση πραγματοποιήθηκε από αντάρτες που παλαιότερα υπηρετούσαν υπό τις διαταγές του Κίλε Σέλκι Τορουγκέντι, πρώην διοικητή της νότιας πτέρυγας του Μετώπου. Οι αντάρτες υπέθεσαν πως ο πρώην επικεφαλής τους επέβαινε στο πλοίο μαζί με τους αστυνομικούς.

Ο αρχηγός της Αστυνομίας, Κίνγκσλει Ομίρε, απέδωσε την επίθεση σε διένεξη που υπάρχει μεταξύ του Τορουγκέντι και των μαχητών αναφορικά με την κατανομή των πληρωμών που προβλέπει η εκεχειρία του 2009. Στόχος της συμφωνίας ήταν η διασφάλιση της ειρήνης στην πετρελαιοπαραγωγό περιοχή του Δέλτα μέσω της καταβολής αποζημιώσεων σε χιλιάδες αντάρτες.

Παρά τη μείωση των κρουσμάτων βίας και δολιοφθοράς έπειτα από το 2009, οι καταστροφές, οι απαγωγές και οι αντεκδικήσεις είναι σχεδόν καθημερινό φαινόμενο στην ταραχώδη περιοχή.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ