Εκκλήσεις και παραινέσεις από Βερολίνο προς Ρώμη

Την ελπίδα να σχηματιστεί γρήγορα κυβέρνηση στη Ρώμη καθώς αυτό είναι προς το συμφέρον όχι μόνον της Ιταλίας αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης, εξέφρασε ο γερμανός υπ. Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε.

Η Ιταλία, όπως σημείωσε, παίζει κεντρικό ρόλο για την επιτυχή αντιμετώπιση της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους. Γι΄ αυτό και η γερμανική κυβέρνηση ελπίζει να συνεχιστεί η πολιτική της εξυγίανσης και των μεταρρυθμίσεων, δήλωσε ο Γκ. Βεστερβέλε.

Ο υπ. Οικονομίας και αντικαγκελάριος Ρέσλερ από την πλευρά του εξέφρασε την απογοήτευσή του για το αποτέλεσμα των εκλογών. «Θα περίμενα να τα πάνε καλύτερα οι μεταρρυθμιστικές δυνάμεις της Ιταλίας», όπως είπε για να συμπληρώσει ότι όλα τα ιταλικά κόμματα καλούνται τώρα να συμβάλουν στη σταθερότητα της χώρας. Υπογράμμισε δε ότι ο ίδιος δεν βλέπει εναλλακτική επιλογή ως προς τις διαρθρωτικές αλλαγές, την εξυγίανση των δημοσιονομικών και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο κοινοβουλευτικός διευθυντής των Χριστιανοδημοκρατών- Χριστιανοκοινωνιστών Μίχαελ Γκρόσε-Μπρέμερ ο οποίος χαρακτήρισε επιτακτική την ανάγκη σχηματισμού μιας σταθερής κυβέρνησης στην Ιταλία. Επιπλέον ζήτησε η όποια νέα κυβέρνηση να συνεχίσει σθεναρά τη μεταρρυθμιστική πορεία που χάραξε ο Μόντι.

Αρκετά διαφοροποιημένη η ανάγνωση του Μ. Σουλτς. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου διαβάζει το αποτέλεσμα ως έκκληση προς την ΕΕ να εγκαταλείψει την μονομερή πολιτική της λιτότητας. «Χρειαζόμαστε έναν συνδυασμό βιώσιμης δημοσιονομικής πειθαρχίας και μιας πολιτικής επενδύσεων που θα δημιουργεί θέσεις εργασίας», όπως είπε. Μια μονοδιάστατη πολιτική λιτότητας απλά δεν είναι σωστή, υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο Μ. Σουλτς.

Ευρωπαϊκές αντιδράσεις

Σε παρόμοιο ύφος και το σχόλιο του γάλλου υπ. Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί ο οποίος ερμήνευσε το εκλογικό αποτέλεσμα ως έκκληση για μια πολιτική που θα επικεντρώνεται περισσότερο στην ανάπτυξη. Η Ευρώπη, όπως είπε, θα πρέπει να δώσει στους ανθρώπους μια άλλη προοπτική πέραν της μονοδιάστατης λιτότητας. Ο κ. Μοσκοβισί εξέφρασε την ελπίδα να μπορέσει να αξιοποιήσει ο Π. Λ. Μπερσάνι την πλειοψηφία του στη βουλή για να σχηματίσει μια σταθερή και προσανατολισμένη στις μεταρρυθμίσεις κυβέρνηση.

Για μια ιδιαίτερα ανησυχητική εξέλιξη έκανε λόγο η ισπανική κυβέρνηση. Πρόκειται για ένα άλμα στο πουθενά που δεν προμηνύει κάτι καλό για την Ιταλία και την Ευρώπη, σχολίασε ο ισπανός υπ. Εξωτερικών Γκαρσία Μαργκάλο που εκτίμησε ότι το εκλογικό αποτέλεσμα ενδέχεται να οδηγήσει σε ανασφάλεια στις χρηματαγορές και σε άνοδο συγκεκριμένων ομολόγων.

Προειδοποίηση να μην ξεκινήσει και πάλι νέα συζήτηση για το μέλλον του ευρώ απηύθυνε η Αυστρία. «Το ευρώ είναι σταθερό ακόμη κι αν σε μεμονωμένες χώρες δεν έχει αποσαφηνιστεί πώς θα σχηματιστεί η επόμενη κυβέρνηση», είπε ο καγκελάριος της χώρας Βέρνερ Φάιμαν.


Πηγή: Κώστας Συμεωνίδης, υπεύθ. σύνταξης: Δήμητρα Κυρανούδη