Αφγανιστάν: Εντολή Καρζάι για απομάκρυνση δυνάμεων ΗΠΑ από τη Γαρντάκ

Αιφνιδιαστική εντολή στις ειδικές δυνάμεις των Ηνωμένων Πολιτειών να εγκαταλείψουν την στρατηγικής σημασίας επαρχία Γαρντάκ, στο κεντρικό Αφγανιστάν, εντός δύο εβδομάδων, έδωσε την Κυριακή ο πρόεδρος της χώρας, Χαμίντ Καρζάι.

Η απόφαση του κ. Καρζάι ελήφθη έπειτα από καταγγελίες για δολοφονίες, εξαφανίσεις και βασανιστήρια αφγανών πολιτών στα χέρια των αμερικανικών δυνάμεων, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του αφγανού προέδρου.

«Έπειτα από μία εκτενή συζήτηση, κατέστη ξεκάθαρο ότι ένοπλα άτομα που έχουν κατονομαστεί ως μέλη των ειδικών δυνάμεων των ΗΠΑ [...] έχουν εμπλακεί στην παρενόχληση, τον βασανισμό, ακόμα και τη δολοφονία αθώων ανθρώπων», δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του κ. Καρζάι, προσθέτοντας ότι το υπουργείο Άμυνας της χώρας θα φροντίσει για την απομάκρυνση των αμερικανικών δυνάμεων από την περιοχή.

Η επαρχία Γαρντάκ έχει υπάρξει το επίκεντρο πρόσφατων επιχειρήσεων κατά των αντικαθεστωτικών ανταρτών που εξακολουθούν να επιχειρούν στη χώρα.

Έως τώρα, οι Ένοπλες Δυνάμεις των Ηνωμένων Πολιτειών έχουν αρνηθεί να σχολιάσουν την απόφαση της αφγανικής ηγεσίας, σχολιάζουν λακωνικά ότι πρόκειται για ένα «σημαντικό ζήτημα που πρέπει να συζητήσουμε με τους αφγανούς ομολόγους μας».

Οι ΗΠΑ έχουν αποσαφηνίσει πως λαμβάνουν τις καταγγελίες περί εξαφανίσεων και βασανισμών πολύ σοβαρά.

Η σημερινή εξέλιξη ενδέχεται να περιπλέξει περαιτέρω τις ήδη δύσκολες διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ουάσιγκτον και της Καμπούλ αναφορικά με την παραμονή αμερικανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν ακόμα κι έπειτα από την απόσυρση των της συμμαχικής δύναμης ISAF στα τέλη του 2014.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ