Πακιστάν: Πολέμαρχος των Ταλιμπάν νεκρός έπειτα από αμερικανική επίθεση

Το θάνατο διοικητή των Ταλιμπάν στο Πακιστάν προκάλεσε πυραυλική επίθεση μη επανδρωμένου αεροσκάφους των Ηνωμένων Πολιτειών στο βόρειο τμήμα της ασιατικής χώρας, σύμφωνα με πληροφορίες των πρακτορείων Associated Press και Reuters.

Πέραν του πολεμάρχου, που ονομαζόταν Μαουλβί Ναζίρ Γουαζίρ, ακόμα εννέα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους λόγω της επίθεσης, περιλαμβανομένου του στενότερου συνεργάτη και υπαρχηγού του Γουαζίρ, ονόματι Ράτα Χαν.

Ο Γουαζίρ ήταν ένας εκ των λιγοστών Ταλιμπάν που προτιμούσαν τη διεξαγωγή επιχειρήσεων κατά των αμερικανικών στρατευμάτων, στο έδαφος του γειτονικού Αφγανιστάν, παρά κατά των τακτικών παικιστανικών δυνάμεων εντός του Πακιστάν.

Επιπλέον, σύμφωνα με μη κατονομασμένους αξιωματούχους των μυστικών υπηρεσιών του Πακιστάν, τους οποίους επικαλείται το AP, ο πολέμαρχος Γουαζίρ και οι δυνάμεις του βρίσκονταν σε εκεχειρία με τον πακιστανικό στρατό.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Γραφείου Ερευνητικής Δημοσιογραφίας, 2.600 έως 3.404 πακιστανοί έχουν χάσει τη ζωή τους λόγω επιθέσεων από μη επανδρωμένα αεροσκάφη κατά τα τελευταία χρόνια, εκ των οποίων 473 - 889 ήταν άμαχοι. Η χρήση μη επανδρωμένων σκαφών έχει αυξηθεί σημαντικά κατά την προεδρία του Μπαράκ Ομπάμα.
Πηγή: skai.gr