Τουρκία: Καθαρά αμυντικού χαρακτήρα οι πύραυλοι Patriot

Οι συστοιχίες πυραύλων Patriot που θα τοποθετηθούν κατά μήκος των συνόρων της Τουρκίας με τη Συρία θα χρησιμοποιηθούν μονάχα γα την προστασία των τουρκικών εδαφών και όχι για τη δημιουργία ζωνών απαγόρευσης πτήσεων εντός της Συρίας, όπως αποσαφήνισαν οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις.

«Η εγκατάσταση του [...] πυραυλικού αμυντικού συστήματος γίνεται μόνο για να αντιμετωπίσει μία εναέρια ή πυραυλική απειλή προερχόμενη από τη Συρία και είναι ένα μέτρο που αποσκοπεί στην άμυνα», σχολίασαν χαρακτηριστικά σε γραπτή δήλωσή τους οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις.

«Δεν υπάρχει περίπτωση [το σύστημα] να χρησιμοποιηθεί να το σχηματισμό μίας ζώνης απαγόρευσης πτήσεων ή για μία επιθετική επιχείρηση», συμπληρώνει η Άγκυρα, σε μία προσπάθεια να κατευναστούν οι ανησυχίες ότι η εγκατάσταση του ευκίνητου συστήματος εδάφους-αέρος, υπό την αιγίδα του NATO, προοικονομεί επέμβαση της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας στη συριακή κρίση.

Τα ερωτηματικά για το ρόλο του NATO στη Συρία πηγάζουν από τις εκκλήσεις των σύρων αντικαθεστωτικών για την επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στον συριακό εναέριο χώρο. Το εν λόγω μέσο αποδείχθηκε ιδιαίτερα αποτελεσματικό κατά των δυνάμεων του Μουαμάρ Καντάφι στη Λιβύη.

Το NATO είχε εγκαταστήσει πυραύλους τύπου Patriot σε τουρκικό έδαφος και κατά τη διάρκεια των πολέμων του Κόλπου (1991) και του Ιράκ (2003). Οι συστοιχίες δε χρησιμοποιήθηκαν ποτέ και τελικά αποσύρθηκαν.

Από την πλευρά της, η Δαμασκός έχει αποκαλέσει «προκλητική» τη σχεδιαζόμενη εγκατάσταση των πυραύλων Patriot, ενώ τη δυσαρέσκειά τους έχουν εκφράσει η Ρωσία και το Ιράν.

Ένα κλιμάκιο τούρκων και NATOϊκών αξιωματούχων θα αρχίσει την αξιολόγηση πιθανών θέσεων για την εγκατάσταση των συστοιχιών Patriot. Παράλληλα, οι αξιολογητές θα ορίσουν τον αριθμό των πυραύλων που θα τοποθετηθούν κατά μήκος των 900 χιλιομέτρων της τουρκο-συριακής μεθορίου και το μέγεθος της δύναμης που θα απαιτείται για τη λειτουργία των πυραυλικών μονάδων.
Πηγή: skai.gr