Δικαίωση των συγγενών της τραγωδίας του Χίλσμπορο

Έγγραφα που δημοσίευσε ανεξάρτητη επιτροπή έρευνας επιβεβαιώνουν τις καταγγελίες των συγγενών των 96 θυμάτων του γηπέδου Χίλσμπορο στην Αγγλία το 1989 περί συγκάλυψης των αιτιών της τραγωδίας από την αστυνομία. Τη βαθύτατη λύπη του εξέφρασε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον απολογούμενος στη Βουλή των Κοινοτήτων στους συγγενείς των θυμάτων.

Τα έγγραφα της ανεξάρτητης επιτροπής ειδικών, που είχαν απεριόριστη πρόσβαση σε αστυνομικά και κυβερνητικά αρχεία, αποκαλύπτουν απόπειρα συγκάλυψης της ολιγωρίας της τοπικής αστυνομίας. Αποδεικνύεται προσπάθεια παραπλάνησης της τότε πρωθυπουργού Θάτσερ από την αστυνομία, ο τοπικός διοικητής της οποίας είχε καταλογίσει την ευθύνη για την τραγωδία σε μεθυσμένους φιλάθλους της Λίβερπουλ.

Οι 96 οπαδοί σκοτώθηκαν στις κερκίδες του γηπέδου Χίλσμπορο του Σέφιλντ κατά τη διάρκεια του ημιτελικού κυπέλλου μεταξύ της Λίβερπουλ και της Νότιγχαμ Φόρεστ στις 15 Απριλίου του 1989. Το πόρισμα ήταν ότι ο θάνατος των οπαδών, οι περισσότεροι εκ των οποίων ποδοπατήθηκαν ή στριμώχθηκαν στα κάγκελα πεθαίνοντας από ασφυξία, ήταν δυστύχημα. Αυτό παρά το γεγονός ότι επετράπη η είσοδος στο γήπεδο αριθμού φιλάθλων μεγαλύτερου από τη χωρητικότητα και ενώ οι συγγενείς υποστηρίζουν ότι πολλοί οπαδοί θα είχαν σωθεί αν υπήρχε πιο γρήγορη και συντονισμένη αντίδραση από τις αρχές. Αργότερα, δικαστής καταλόγισε στην αστυνομία αδυναμία διαχείρισης του πλήθους, χωρίς ωστόσο να ασκηθούν διώξεις κατά συγκεκριμένων ατόμων, κάτι που ζητούν οι συγγενείς.
Πηγή: Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο