Κλείσιμο

Τσάβεζ: Ρόμνεϊ και Καπρίλες θέλουν να «υποτάξουν» τη Βενεζουέλα στον ιμπεριαλισμό

Με τον «ακροδεξιό» υποψήφιο Μιτ Ρόμνεϊ σύγκρινε τον αντίπαλό του για την προεδρία της Βενεζουέλας ο Ούγκο Τσάβεζ, ισχυριζόμενος ότι και οι δύο άνδρες επιθυμούν να «υποτάξουν» τη Βενεζουέλα και να νικήσουν την «επανάσταση».

«Τι θα μπορούσε να εξηγήσει καλύτερα το πρόγραμμά του»; διερωτήθηκε ο κ. Τσάβεζ, αναφερόμενος στιες προεκλογικές θέσεις του ανθυποψηφίου του, Ενρίκε Καπρίλες. «Ίσως είναι ο ακροδεξιός υποψήφιος [στις Ηνωμένες Πολιτείες], ο Ρόμνεϊ. Είναι το σχέδιό τους, να υποτάξουν ξανά τη Βενεζουέλα στην υπηρεσία του ιμπεριαλισμού, του καπιταλισμού».

Μιλώντας στην πόλη του Μαρακαΐμπο και φορώντας τον χαρακτηριστικό κόκκινο μπερέ του, ο κ. Τσάβεζ δεν παρέλειψε να χλευάσει την προεκλογική εκστρατεία του κ. Καπρίλες, η οποία έχει εστιάσει στην προσωπική επαφή με τους ψηφοφόρους και την επίσκεψη σε πολλές περιοχές της χώρας.

«Τι σημασία έχει εάν επισκέφτηκε 80 κωμοπόλεις σε 15 μέρες; [...] Ο αποτυχημένος δεν μπορεί να εξηγήσει τίποτα επειδή δεν γνωρίζει τίποτα. Δεν είναι τίποτα», σχολίασε δηκτικά ο κ. Τσάβεζ, προσθέτοντας πως ο αντίπαλός «έχει υιοθετήσει τη «στρατηγική του ‘φαντάσματος’.

»Ουουου! τρομάζει τον κόσμο, ουουου! Τον ρωτάνε κάτι και απλώς συνεχίζει να τρέχει», δήλωσε ο κ. Τσάβεζ, μιμούμενος για το ακροατήριό του ένα παιδί που υποδύεται το φάντασμα καλυμμένο με ένα σεντόνι.

Ωστόσο, παρά την κριτική του κ. Τσάβεζ που παραμένει πρώτος στις δημοσκοπήσεις, ο κ. Καπρίλες συνιστά τη μεγαλύτερη απειλή που έχει αντιμετωπίσει ο νοτιοαμερικανός ηγέτης κατά τα 14 χρόνια που βρίσκεται στην εξουσία.

Πρέπει μάλιστα να τονιστεί ότι πολλές ισορροπίες στη Νότια Αμερική ενδέχεται να αλλάξουν σε περίπτωση μη επανεκλογής Τσάβεζ, καθώς ο αριστεριστής ηγέτης έχει χρησιμοποιήσει τις εξαγωγές πετρελαίου της χώρας του προκειμένου να υποστηρίξει φιλικά διακείμενους ηγέτες στην ήπειρο.
Πηγή: Επιμέλεια: Μαράκης Αλέξανδρος