Τσερνομπίλ, 26 χρόνια μετά

Συμπληρώνονται σήμερα, 26 Απριλίου, 26 χρόνια από την πυρηνική καταστροφή στο εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας Τσερνομπίλ της Ουκρανίας, που παραμένει το μεγαλύτερο πυρηνικό δυστύχημα στην ανθρώπινη ιστορία.

Η καταστροφή ξεκίνησε κατά τη διάρκεια διενέργειας ελέγχου συστημάτων, όταν ξαφνικές διογκώσεις στην παροχή ενέργειας προκάλεσαν ρήγμα στο κάλυμμα του αντιδραστήρα νούμερο τέσσερα. Αυτό οδήγησε σε έκρηξη, με την επακόλουθη φωτιά να προκαλεί ένα κύμα ραδιενεργού νέφους που έπληξε πολλές περιοχές της Ανατολικής Ευρώπης και της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.

Το μέγεθος των συνεπειών της καταστροφής παραμένει αδιευκρίνιστο. Επιστημονικές έρευνες παρουσιάζουν εντυπωσιακά αποκλίνουσες εκτιμήσεις για τον αριθμό των θανάτων που προκλήθηκαν άμεσα ή έμμεσα από το Τσερνομπίλ, ενώ νεκρή ζώνη θεωρείται πλέον η περιοχή που βρίσκεται σε ακτίνα 30 περίπου χιλιομέτρων γύρω από το εργοστάσιο.

Ο κατεστραμμένος αντιδραστήρας βρίσκεται σήμερα «ενταφιασμένος» μέσα σε μία «σαρκοφάγο» από σκυρόδεμα. Λόγω διαρροών, αυτό το κάλυμμα προστασίας αναμένεται να ενισχυθεί από ένα γιγαντιαίο ατσάλινο κέλυφος έως το 2015.
Πηγή: Επιμέλεια: Μαράκης Αλέξανδρος